Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken fest för Mora-Nisse!

Annons

"Öppen kontroll" stod det på programmet, däremot inget om öppen himmel.

Må hända var den envisa hagelskuren inledningsvis vädergudarnas hyllning till skidkungen, för efter någon halvtimme sken det åter upp och musiken kunde sätta extra piff på tillvaron som det var tänkt.

Lasse Mattsson-Frost med fru Ami, Mikael Thorildsson, Anders Olpers och Göran Fors stod för takt och ton och emellanåt sjöng Mora-Nisses dotter Karin som extra krydda.

Naturligtvis kom Vasaloppet som de första gratulanterna tillsammans med Sälens IF, representerad av Ingemar Kyhlberg. Per-Olof Hjertén uppvaktade från Mora församling och Mora kommuns gratulationer framfördes av Berndt Martinsson och Bengt Welin.

Riddarna av Lädeordern, som Mora-Nisse själv tillhör, kom i reglementsenlig uniform och sedan följde en lång rad av grannar och vänner från Östnor och Hökberg och annorstädes.

Vasaloppsveteranerna genom Per Andersson uppvaktade Mora-Nisse med veterantoppluva och bastanta skinnhandskar inför kommande vinter och Gösta Larsson, själv veteran och beund-rare av Mora-Nisse sedan barnsben, höll ett humoristiskt tal på mål som den oinvigde inte hängde med på i alla svängar.

De som så gjorde skrattade friskt, däribland jubilaren själv.

På tal om veteraner är Mora-Nisse ingalunda äldst i den skaran. Harry Lindbom från Gränna är 92 år. Fast han var inte i Hökberg.

John-Erik Eggens, Lima, var trea i Vasaloppet både 1960 och 1961. Han är även riksspelman och hyllade 85-åringen med fanfar på näverlur.

Bland gratulanterna sällade sig även Vasaloppets Samlarklubb genom Paul Rosengren och när tidningen lämnade Hökberg strömmade fortfarande gratulanterna till.

Mora-Nisses jubileumsfond hade förstärkts med cirka 30 000 kronor den här dagen.

Till sist "avslöjades" om den niofaldige vasaloppssegraren att han aldrig åkte hela sträckan...

Han drog nämligen ifrån den sista milen!

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons