Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken bjässe, Barbara!

Annons

Ytterligare en kandidat till titeln Dalarnas största änglatrumpet har anmält sig. Det rör sig om en rese i Barbara Bäcks trädgård i Dalsnäset, Äppelbo. Drygt 220 centimeter mätte bjässen häromdagen.

- Den var bara en liten planta i våras, berättar Barbara Bäck.

Tvåmeters-växten var då en av flera änglatrumpeter som kom till Bäck-släkten. Men de andra har hållit sig på mer normala nivåer, trots att de alla beståtts samma kost på bland annat höns- och hästskit, en för änglatrumpeter synnerligen lukullisk diet.

I övrigt är det en ytterst törstig rackare som tarvar 20 liter vatten dagligen. Men till vintern blir det annat. Och då får den också byta viste.

- Till hösten ska den klippas ner med en tredjedel och flyttas ner i källaren. Sedan ska den knappt ha något vatten alls på hela vintern, berättar Barbara Bäck.

Till nästa vår är det dags för växten att komma ut i den bäckska trädgården igen och då återstår att se om den kan upprepa årets höjdrekord.

Vidare kan nämnas att änglatrumpeter härstammar från Sydamerika där de håller till i Andernas ekvatorialområden. Dess blommor vecklar ut sig i kvällstid och sprider då en väldoft kring sig.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons