Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka skolor kan tvingas stänga?

Annons

Det framkom att någon eller kanske till och med några av skolorna kommer att läggas ned. Frågan är bara vilken eller vilka? Minus 450 elever år 2009 innebär i stort sett utrymning av en F-9-skola. Hur påverkas elever vid nedläggning av byskolor respektive en centralt belägen F-9-skola?

- Allt är möjligt, sa förvaltningschef Lars Nyberg.

I höst är det meningen att en utredning i ämnet ska startas. Målet är att utredningen ska vara klar nästa vår.

Samtidigt menade Nyberg att det inte är realistiskt att lägga ned någon skola före höstterminen 2006.

Bildningsnämndens ordförande Christer Swedhs menade att förutsättningarna är klara. En sviktande ekonomi samtidigt som elevantalet viker. Något måste göras.

Den byskola som är i störst behov av renovering är Sjugare. Det framkom också att inflyttningen mest koncentreras till Åkerö. Kanske kan vissa slutsatser dras utifrån dessa faktum.

Kommunens ekonomichef Britt-Inger Wallin redogjorde för det ekonomiska läget. Stora ekonomiska underskott i den sociala sektorn måste balanseras. Skolområdet måste vara med och betala socialas minusmiljoner.

Befolkningsökningar är den rätta medicinen. Vice ordförande i bildningsnämnden, Robin Malm, ville välkomna nysvenskar som far illa i tätorterna. Familjer som ofta har många barn. Christer Swedhs hade ett annat förslag.

- Vi får hoppas på ett bättre barnafödande. Se till att fler barn föds.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons