Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka säljer, och var?

Annons

Vilka är säljarna av den alkohol som förs in i Sverige och var säljs alkoholen?

Om detta finns ett kapitel i regeringens alkoholinförselutredning.

Bland annat har man gått igenom Malmöpolisens samtliga förundersökningsprotokoll gällande brotten olovlig försäljning av alkoholdrycker och olovligt innehav av alkoholdrycker under perioden 1998 till 2003.

Sammantaget rör det sig om 148 för- undersökningar och 188 misstänkta personer.

Det har visat sig att det ofta rör sig om vidareförsäljning av alkohol som köpts i butik utomlands, exempelvis i Tyskland, och som sedan förts in i Sverige. Vidare framkom att antalet män vida översteg antalet kvinnor: 82 procent av alla misstänkta personer var män.

Säljarna återfanns i de flesta åldersgrupper, men åldersgruppen 41-50 var vanligast.

Mer än var tredje var arbetslösa. I 43 procent av de misstänkta fallen såldes alkoholen på gatan och i 36 procent av fallen i lägenheter, men det förekom också försäljning i närbutiker (10 procent).

Vid samtal med poliser som arbetar med brott mot alkohollagen i Malmö har de till utredningen uppgett att en stor del av försäljningen, framför allt till ungdomar, sker på så sätt att den som önskar köpa alkohol ringer säljarens mobiltelefonnummer, som sprids bland annat på skolor, och lämnar sin beställning.

De inblandade kommer sedan överens om när och var leverans skall ske, oftast till välkända samlingsplatser i Malmö, och säljaren levererar därefter alkoholen.

Mer läsning

Annons