Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka riskerar uppsägning?

Annons

I går, torsdag, började en planeringsgrupp arbeta med alla praktiska frågor kring nedläggningen.

En av de viktigaste frågorna blir att sammanställa en LAS-lista. Normalt är det de personer som har kortast anställningstid som blir uppsagda först om det blir aktuellt.

- Före midsommar ska personalen informeras om hur många anställda det blir på Solsidan i framtiden, säger närsjukvårdschefen Lars Astgård.

Det kommer att framgå vilka som kan få jobb på Solsidan och vilka som kan få andra lediga tjänster inom landstinget i Ludvika. Det kommer också att stå vilka som riskerar att bli uppsagda.

LAS-listan omfattar all landstingspersonal i Ludvika stad. Anledningen är att verksamheten i Ludvika i det här fallet betraktas som en arbetsenhet.

Personal vid exempelvis medicinavdelningen eller Solsidan kan således bli av med jobbet på grund av att norra vårdcentralen läggs ned. Medan annan personal med längre anställningstid omplaceras från en vårdcentral till en vårdavdelning. Det finns 34 tjänster på norra vårdcentralen och omkring 30 på Solsidan. Hur många det blir på nya Solsidan vill eller kan Lars Astgård inte gå in på, bara att det definitivt blir färre än 64.

- Men säg att allt detta slutar med att tre, fyra, fem, sex, sju tjänster eller personer blir övertaliga.

- Anställda som är runt 50 år behöver nog inte var oroliga. Men är man 23-24 år så bör man nog se om sitt hus, som Astgård uttrycker det.

I personalen ingår på sätt och vis också stafettläkarna som arbetar vid norra vårdcentralen. Sedan den 1 juni är det det norska bolaget Medifact AS som servar vårdcentralen med läkare.

Avtalet är ettårigt och kostar landstinget 5,4 miljoner kronor. Medifact AS har lovat att det alltid ska finnas två-fyra distriktsläkare på norra vårdcentralen.

- Nu får det tas upp en ny diskussion med läkarbolaget om att läkarna måste flyttas över till en annan vårdcentral. Men det tror jag inte blir några problem, säger vårdcentralschefen Cay Häggblom.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons