Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vildsvinet fortsätter sin frammarsch

Annons

De svenska stammarna av älg och rådjur minskar alltmer i antal.

Samtidigt fortsätter den dramatiska uppgången för vildsvinet. Inom kort kommer arten att vara det vanligaste stora jaktbara viltet i landet.

Det visar den senaste avskjutningsstatistiken från Jägareförbundet. Avskjutningen återspeglar tämligen väl hur stora stammarna är, och det är tydligt att både älg och rådjur, som så länge varit synonyma med jakten i Sverige, snart kommer att förlora sin dominerande roll.

Under säsongen 2005_2006 sköts drygt 90|000 älgar och knappt 130|000 rådjur i landet. Siffrorna för den senaste säsongen är ännu inte klara men allt pekar mot att rådjuret kan komma att hamna under 100|000 fällda djur. Så låga siffror har inte noterats sedan 1970-talet.

Orsaken till att älgen minskat är att skogslandskapet förändrats. Det finns helt enkelt inte lika mycket mat ute i markerna längre.

Den svenska faunan är med andra ord stadd i förändring. Vildsvinet, som ökat mycket snabbt de senaste åren, är på fortsatt stark uppgång. Stammen tros nu omfatta drygt 50|000 djur och avskjutningen, cirka 24|000 djur 2005_2006, håller inte jämna steg med tillväxten. Runt 2010 kan stammen vara 100|000 djur och då kommer avskjutningen att vara i närheten av siffrorna för älg och rådjur.

Även dovhjort och kronhjort ökar i antal, liksom fältharen, medan skogsharen fortsätter nedåt. Det innebär att den svenska faunan blir alltmer lik den kontinentala där vildsvin, kronhjort och fälthare är vanliga jaktbyten.

TT

Mer läsning

Annons