Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vildsvin invaderar Dalarna

Annons

- Vi har dem i krokarna och runt Avesta och Hedemora är det säkerställt att flockar varit synliga. Det finns även rapporter om observationer mellan Björbo och Nyhammar i Ludvika kommun, säger Kjell Hallgren, ordförande och viltsamordnare i Ludvika jaktvårdskrets.

- Vi har fått uppgift om att det första vildsvinet har skjutits i trakterna av Fagersta. Även runt Lindesberg är djurets framfart säkerställt.

Inte minst gäller det på åkrar där spåren av vildsvinets karaktäristiska bökande inte går att ta fel på. Även spillning har påträffats.

Under senare år har vildsvinet spridit sig som en löpeld i landet. Efter att ha varit utrotat har djuret ånyo vuxit till sig i våra marker och skogar under de senaste 30 åren. En uppgift gör gällande att det i dagsläget finns runt 50 000 vildsvin i Sverige.

Nyligen lämnades en rapport från Naturvårdsverket att stammen skulle mångfaldigas under de närmaste tio åren.

- Risken är överhängande att vi nu kommer att få stationära flockar även i Dalarna, tror Hallgren. Den är starkt revirmedveten och tränger undan allt i sin närhet.

Vildsvinet går inte i lag med andra djur vilket kan innebära att såväl älgen som rådjuret kommer att drivas undan.

- Det är väl fara värt att så blir fallet och vi ser redan en minskning av älgstammen. Vad ska komma i fortsättningen? frågar sig Hallgren oroligt.

De frilevande vildsvin som i dag strövar omkring i markerna har ursprungligen slitit sig från hägn och bildat förvildade familjer.

Med tanke på att en fullvuxen galt med sina kraftiga betar kan väga närmare 300 kilo så är det inga direkta gosedjur som vi riskerar att stöta på i framtiden. Betarna är ett mycket farligt vapen.

- Normalt sett är de ganska skygga av sig, men ett skadat djur eller ett som känner hot mot flocken ska man nog inte leka med, varnar Kjell Hallgren.

På frågan om jägare och markägare vill ha vildsvinen på sina marker svarar Hallgren efter lång betänketid:

- Jag tvivlar på det. Men visst det handlar det om ett djur som betraktas som högvilt i många kretsar. Visst kan det vara ett alternativ inom jakten.

- Och den gör trots allt lite nytta när den kultiverar jorden i skogen och äter en del skadedjur.

Vildsvinet är lovligt hela året med undantag för sugga med kultingar. Den har ett torrt välsmakande kött med en behaglig viltsmak.

Hallgren berättar att i Tyskland skjuts runt 400 000 vildsvin årligen. Detta är ändå en lägre siffra än vad markägarna önskar sig.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons