Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vildsvin förbryllar

Annons

Länsstyrelsens tillsynsman i Sälenfjällen, Lars-Axel Magnusson, berättar att han i slutet av juli fick den första rapporten om att vildsvinskullen iakttagits vid infarten till Hällareservatet.

-Det var några turister som lämnade den första rapporten. Sedan kom det observationsrapporter litet då och då från olika ställen i trakten, bland annat i samband med älgjakten, berättar Magnusson.

Enligt en uppgift blev på sensommaren några fiskare vid Färdsjön, på Sälenfjällens västsluttning, bortjagade av en måttligt road vildsvinsgalt.

Under hösten har en närgången vildsvinsgalt skjutits i Högstrand då den ansågs vara en fara för skolbarn och andra bofasta.

Men mest har vildsvinskullen hållit till vid Fulunäs. Där har suggan och hennes åtta kultingar varit en attraktion för både bofasta och turister.

Någon nöd har det inte gått på djuren då de blivit väl försedda med mat av djurvänner. En särskild "matplats för vildsvin" finns strax väster om bron vid Fulunäs.

Måttligt roade av svinen är sannolikt de fastighetsägare i omgivningen som fått sina gräsmattor sönderrotade.

Vildsvinen hör inte till den normala faunan så här nära fjällen. Frågan är om de kommer att kunna klara vinterklimatet.

-Det är mycket tveksamt om de kan klara sig på egen hand ifall det blir en vinter med normal snö och tjäle. Men om de får hjälp med mat så kan de nog överleva, säger Lars-Axel Magnusson.

Hur vildsvinen hamnat vid Fulunäs är en väl bevarad hemlighet, som ingen verkar vilja kännas vid.

Men eftersom de är tama så är de med stor säkerhet utplanterade från något hägn. Vilda vildsvin är normalt mycket skygga med an Fulunässvinen mer beter sig som vanliga husgrisar.

Vildsvin är intressanta som jaktbart vilt, så det är kanske jägarintressen bakom de nya villebråden.

Även naturvänner har utpekats som misstänkta för utplanteringen. Ett motiv skulle då vara att rotande vildsvin är positivt för markfloran, till exempel i Hällareservatet.

Men vildsvinen kan bli till problem när de förökar sig kraftigt och ödelägger odlingar och gräsmattor. De stora svinen är också en trafikfara om de uppehåller sig vid vägarna. Brunstiga galtar kan vara riktigt otrevliga att tas med om de blir irriterade.

För vildsvinskullen vid Fulunäs är dock frågan närmast: Klarar de vintern utan lidande?

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons