Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vilda västern" i hockeyrinken

Annons

Hockeyrinken i Färnäs har använts flitigt i helgen - av ryttare. Tolv westernryttare från trakten har fått specialisthjälp av rikskände tränaren Ronnie Åman från Norrköping.

Westernridningen i Sverige blir allt större. Nyligen accepterades en av tävlingsformerna, raining, av Svenska ridsportsförbundet och får således samma villkor som dressyr, hoppning och fälttvävlan. I Färnäs och Vattnäs finns det ett gäng tjejer som intresserat sig för westernridning. En av dem, Agneta Svantesson, har tidigare tränat för Ronnie Åman, välkänd inom westernridning i Sverige. Agneta bestämde sig för att anordna en clinic, med Ronnie, i Färnäs där hon bor.

-Vi ville ha lite extra hjälp och Ronnie är väldigt känd inom westernkretsar och tävlar på hög nivå, säger Agneta Svantesson, som haft sin häst på tillridning hos Ronnie när den var unghäst.

Trots att tränarbesöket inte var annonserat, var det många som ville rida för Ronnie Åman. Under fredag, lördag och söndag har det varit full aktivitet i hockeyrinken vid Färnäs skola. Tolv ryttare från Färnäs, Nusnäs, Vattnäs och Rättvik har tränat med sina hästar. De har ridit en och en och till slut ville alla så mycket att äggklockor fick användas som tidtagarur, så att alla fick sina 45 minuter. De flesta stannade också kvar för att se de andras lektioner och så filmade de varandra.

Westerridningen i Sverige blir allt populärare.

-Det vi vill komma fram till är att hästen får tänka lite själv också. Den ska vara lydig och vänta på kommando men under en lite friare form, säger Agneta.

Ronnie Åman arbetar som westerntränare och tävlar själv. Nyligen kvalificerade han sig till en tävling i Oklahoma, USA.

-Det är häst från morgon till kväll hemma hos mig i Norrköping. Jag hamnade tidigare i en nisch då jag bara fick problemhästar men nu har jag fått några normala också. Vissa skickar sina hästar till mig så rider jag in dem, säger Ronnie Åman, som köpte sin första westernsadel för 28 år sedan och blev fast.

-Jag har hållt på med vanlig ridning också men det är preskiberat. Med western skippar man trikåer och får rida i jeans. Hela stilen är bättre än inom den traditionella ridningen. Alla som är med här idag, är på olika nivåer, men det spelar ingen roll för alla vill något och är entusiastiska, säger Ronnie.

Enligt Ronnie så är westernridningen mer accepterad idag. Tävlingsformen raining beskriver han som turbodressyr - vanlig derssyr fast i friskare tempo. Istället för program så heter det mönster. Hemma på sin gård i Norrköping har Ronnie också boskap som han tränar och tävlar att fösa in.

Det var alltså inte bara amerikanska bilar som var aktuella i Dalarna denna helg, utan även "riktiga" hästkrafter och allt annat cowboy-inspirerat som här westernridningen till.

-Jag kom rätt helg, skrattar Ronnie.

Samtliga deltagare verkar också nöjda med westernhelgen.

- Dessutom så river vi ju upp ogräset i rinken så att de kan spola hockeybanan sen när det är dags, säger Helena Magnusson, som också deltar med sin häst.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons