Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilda protester mot kollektivtrafik

Annons

Polis använde tårgas och vattenkanoner för att skingra hundratals stenkastande studenter som blockerade trafiken på den största avenyn i Chiles huvudstad Santiago.

Minst 475 personer greps i samband med studentprotesterna. Spridda sammandrabbningar fortsatte i skymningen. De flesta affärer stängde och många kontor lät sina anställda gå hem tidigare samtidigt som busschaufförer lade om färdvägen i rädsla för att bli attackerade.

Demonstranterna krävde bättre kollektivtrafik, sade Santiagos borgmästare Adriana Delpiano. Ilskan riktades mot en omorganisation av busstrafiken som leder till onödigt långa väntetider vid hållplatserna.

Omkring 4|000 poliser och ett dussin bepansrade fordon utplacerades runt om staden.

Maskerade demonstranter kastade bensinbomber i södra delarna av Santiago och stadens universitet stängde tidigt av rädsla för att oroligheterna skulle sprida sig till universitetsområdena.

De flesta av de gripna på eftermiddagen var minderåriga och ställde till problem i närheten av presidentpalatset, enligt biträdande inrikesminister Felipe Harboe.

Vid mörkrets inbrott hade våldet spridit sig till fattiga områden där demonstranter byggde barrikader och skottväxling ut med polisen, visade tv-bilder.

Protesterna var dock mindre omfattande än de välorganiserade demonstrationerna i maj förra året då närmare 700|000 studenter gick ut på gatorna och krävde bättre skolor, lägre priser i kollektivtrafiken och utbildningsreformer i Chile.

TT

Mer läsning

Annons