Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktoria är en snabb bäbis

Annons

När Viktoria kom till världen, var det inte mycket som gick som det skulle. Mamma Marie fick sammandragningar och ringde till pappa Fredrik som var på sitt arbete i Ludvika och bad honom komma. Fredrik åkte direkt och när han kom hem var Marie nästan klar att åka till BB.

- Det gick så fort allting. Vi skulle precis sätta oss i bilen och åka till Falu BB när Marie vände för att gå på toaletten. Jag hörde hur hon började krysta i badrummet, så jag ringde 112 och kom till ambulansen, där blev jag kopplad till en barnmorska efter att ambulansen gett sig i väg för att hämta oss. Jag pratade lite med barnmorskan och lade sedan på, berättar Fredrik.

När han gick in i badrummet för att hjälpa sin käresta var krystningarna i full gång. Då ringde Fredrik tillbaka till ambulansen för att höra om de kunde skynda sig lite. Han blev då kopplad till barnmorskan för att få hjälp tills att ambulansen kom.

Men han hann knappt säga någonting till barnmorskan. Fredrik försökte på bästa sätt att lugna Marie och frågade om hon ville ha vatten, i stället fick han en dotter i händerna.

- Klockan fyra minuter över sex kom Viktoria. Jag höll henne upp och ned, har läst någonstans att man ska göra så. Men då handlade jag nog mest instinktivt. Jag och Marie satt oss på badrumsgolvet med Viktoria och sex minuter senare kom ambulansmännen infarande, berättar Fredrik.

Viktoria har tre syskon. Vid födseln var äldsta syskonet Jennie och äldsta brodern Anderas hemma.

- När jag slängde ifrån mig telefonen för att ta emot Viktoria tog Jennie över och pratade med barnmorskan. Andreas spelade tv-spel. Kanskei protest, det ska ju inte gå till så här egentligen, säger Fredrik och skrattar.

Efter att Viktoria var född ringde Anderas till de yngre brodern Sebastian som var hos en kompis och berättade att de fått en lillasyster hemma på toaletten. I efterhand gläds föräldrarna åt att det inte blev några komplikationer vid Viktorias födelse.

När ambulansen äntligen kom mådde både Marie, Fredrik och Viktoria förhållandevis bra och de åkte till Falu lasarett. Fredrik ringde till morfar som fick vara barnvakt åt syskonen under tiden.

- Det var ju ändå Maries fjärde förlossning så hon har nog vanan inne och det var tur för jag var väldigt orolig att Viktoria skulle ha fått navelsträngen runt halsen.

- Men allt gick ju bra tillslut, avslutar en lycklig och stolt pappa till Viktoria 12 dagar gammal.

ANNA LITH

Mer läsning

Annons