Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt med rätt foder

Annons

Dessutom behövs inte importen av kraftfoder till vanliga ridhästar:

- De klarar sig på vanligt grovfoder och mineraler. Men vi måste bli bättre på att odla eget foder med bättre kvalité här i länet, säger Jakob Ebner, länsstyrelsens lantbruksenhet.

Han hoppas att den växande hästnäringen ska bidra till ett ökat kvalitetsmedvetande.

Hästar är i dag minst lika viktiga i debatten om det öppna landskapet som kor.

- Femton procent av markerna hålls öppna med hjälp av hästar och eftersom antalet kor minskar och hästar ökar så har vi snart lika många hästar som kor i Dalarna, säger Jakob Ebner.

I tisdags höll länsstyrelsens lantbruksenhet ett seminarium om hästfoder i Skönviks konferenscenter i samarbete med Hästlandet, ett EU-projekt i Dalarna för en positiv utveckling av hästnäringen.

En av föreläsarna på seminariet var veterinären, ryttaren och nyblivne lantbrukaren Minna Anliot. Hon berättade bland annat om hästens grundläggande behov och hur man undviker tvångsbeteenden.

En vild häst betar femton timmar om dagen och det är ett behov som även finns hos tama hästar.

- Krubbning, tungrullning och vävande hästar är betendestörningar som resultat av att hästen inte fått utlopp för sitt betesbehov, sade Minna Anliot.

Hon betonade vikten av rätt foder för att tillgodose hästens grundläggande behov och varierat för att ge hästen rätt näring och tillräckligt mycket stimulans för att undvika beteendestörningar.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons