Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt med helhetsbild

Annons

Svar till Göran Vestlund,

den 24 februari.

Du tar upp många intressanta frågor i din insändare och i allt som har med måltidens "gestaltning" att göra har du rätt. Det är viktigt att måltiden intas under värdiga former.

Vad som däremot behöver bemötas är hur maten kommer till. I en värld där kommunen hade obegränsade resurser skulle all småskalighet kunna uppmuntras, men resurserna är begränsade.

Att låta skolan stå för äldrematen i kommunens ytterområden innebär att en ny verksamhet måste byggas upp. För att uppfylla kraven bör den bygga på kyld mat om den ska transporteras och inte ätas omgående.

Skolan lagar mat under cirka 200 dagar men äldre behöver mat 365 dagar om året. Dessutom är volymerna ganska begränsade. Det är olika matsedlar för äldre och barn. Utredarna har tittat på frågan även om det inte framgår av utredningen.

Förändringen att lägga ner mottagningskök med matsalar, är sedan länge beslutad av socialförvaltningen. Dagens boende med särskilt vårdbehov klarar ej att besöka matsalarna.

Jag vill även passa på att nämna transporterna. Kommunen har i dag en samordnad transporttjänst som kör mat, post och gods. Den kör turer runt kommunen likt en linjebuss. Att ta bort mattransporter eller att köra mer sällan spar i stort sett inga pengar.

BO ANDERSSON(S), SERVICENÄMNDEN

Mer läsning

Annons