Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Viktigt att gå och rösta"

Annons

Alla resonerar inte som Ramadan Shala. Förra valet minskade valdeltagandet bland nyblivna svenska medborgare kraftigt.

En undersökning som Hyresgästföreningen gjorde i våras tyder på ännu lägre valdeltagande i år. "Det är meningslöst", var en vanlig förklaring bland dem som bestämt sig för att strunta i valet.

Men Ramadan Shala och hans fru Bahtije kommer att gå ner till vallokalen i morgon.

- Det känns som om jag röstar för mina barn, för deras framtid, säger Ramadan.

Extra högtidlig blir söndagen eftersom det är första gången Ramadan röstar i ett parlamentsval under lugna, demokratiska former.

Familjen kom till Sverige med den första stora flyktingvågen från Kosovo i början på 90-talet. Då hade det kommunistiska Jugoslaviens enpartisystem just gått över i krig och instabilitet.

Många vacklar in i det sista, men Ramadan Shala hör till dem som bestämt sig för vem som ska få hans röst.

- Men lite svårt är det, man kan ju inte hålla med om allt som ett parti står för, konstaterar Ramadan.

Under valrörelsen har han följt debatterna i teve och läst de partiprogram som ramlat ner på dörrmattan. Det har inte varit några större problem att hänga med, tycker Ramadan, trots att han kanske inte är helt fullfjädrad i svenska språket ännu.

En av de viktigaste politiska frågorna för Ramadan är sysselsättni ngen. Får man bara bukt med arbetslösheten, får man lösningen på många andra problem på köpet, anser han. Inte minst när det gäller integrationen av invandrare.

- Man måste ge alla chansen att jobba. Det är det bästa sättet att komma in i samhället, säger Ramadan, som själv är arbetslös för tillfället.

En situation som han med alla medel vill ta sig ur.

Ramadan är säker på att rätt politiker kan göra en insats på det här området. Men vilket parti han ska rösta på, det är en hemlighet han väljer att behålla för sig själv.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons