Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktig förening firar femtio

Annons

Det var ett antal patienter vid sanatoriet på Högbo som bildade föreningen i november 1954 under namnet Faluortens konvalescensförening.

1961 hälsades de hjärtsjuka välkomna i föreningen. Men nu följde tiotalet år där frågan om föreningen skulle fortsätta dryftades flera gånger.

Men föreningen hankade sig fram och från 1972 har det varit full fart.

- Föreningen fyller en viktig funktion, både för de som är sjuka och deras anhöriga. Vi ordnar många aktiviteter, säger Solveig Arons, som varit ordförande i föreningen i sex år.

I dag finns man med sitt kansli bland de andra handikapporganisationerna i Folkets hus. En gång i månaden har man öppet hus här.

Föreningen ordnar en hjärtdag per år, då sjuksköterskor finns på plats, liksom ambulansen. Man har också en lungdag.

På lasarettet finns också det så kallade hjärterummet, där före detta polisen Kåre Andersson håller kurser i hjärt- och lungräddning.

- Vi har just nu 357 medlemmar och gåvor av olika slag medför att vi kan stötta ekonomiskt på olika sätt. Vi har bland annat köpt tv-apparater till hjärtavdelningen, säger Arons.

Föreningen ordnar också resor, bingospel, motionsgymnastik, boule och bridge och har en mängd olika studiecirklar - just nu läser man konst och om poeten Nils Ferlin.

Det som oroar föreningen är att fler och fler drabbas av kol - kronisk obstruktiv lungsjukdom, som till stor del beror på rökning.

- Det är fler som drabbas av kol i dag än hjärtinfarkt, säger Ove Söderholm, som slutade med rökningen (efter 40 år) när han fick sin hjärtinfarkt.

- Jag kände inget sug längre, säger han.

På lördag ställer föreningen till med stor 50-årsfest. General- sekreteraren Roland Veylandt kommer, liksom representanter för de nio lokalföreningarna i länet. Liksom hedersmedlemmen Margot Terleskog. Och många föreningsmedlemmar.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons