Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktig debatt om fuskarna i spåret

Annons

Det är en fantastisk vecka som alla Vasaloppsdeltagare får uppleva. Sedan i lördags har solen flödat och även om det var rätt kylslaget tidigt på morgonen när Öppet spår genomfördes i veckans inledning, måste vädertjänsten få överbetyg för sitt sätt att fixa till de rätta förutsättningarna.

SMHI:s väderservice, inte minst i olika tv-kanaler, är för övrigt ytterligare ett bevis för Vasaloppets nationella dignitet. Jag kan inte komma på något annat arrangemang i landet som varje dag i direktsänd tv ges en särskild väderprognos. Nu väntar tiotusentals människor på torsdagskvällens femdygnsprognos som också omfattar vädret den kommande helgen.

Programutbudet i Mora under veckan är enormt. Föredrag och seminarier avlöser varandra och möjligen, säger möjligen, finns det en risk att det börjar bli för många programpunkter under en så kort tid och till en publik som ändå har sina begränsningar, även om inslaget av besökare är stort.

I eftermiddag inträffar emellertid ett arrangemang som jag är övertygad om kommer att få en stor publik. "Ligger fuskarna före i spåret?" är frågeställningen i Kulturhuset. Kristina Olinder och Bengt O. Eriksson från dopningskommissionen tillsammans med läkaren Mats Garle vid dopningslaboratoriet i Huddinge ska diskutera frågan med bland andra den tidigare elitåkaren Anders Bergström, Borlänge och skidförbundets Gunilla Steiner Back, Falun.

Debatten är viktig och har fått ökad aktualitet genom ordkriget mellan Vasaloppet och den finske elitåkaren Mika Myllylä.

Även om jag misstänker att det inte finns så mycket substans i påståendena om en allvarlig konflikt mellan Vasaloppet och den tidigare dopingavstängde finske skidåkaren, har den påstådda schismen kommit lägligt för kvällens debattarrangörer. Och det mediala pådraget visar också att dopingfrågan är så het och allvarlig som den givetvis förtjänar. Moras kulturhus borde bli välbesökt i kväll. Om inte eftermiddagssolen lockar oss till andra aktiviteter. För sådana finns i festivalens Mora.

Mer läsning

Annons