Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vikingarna var inga nazister"

Annons

Inte mjöd, men väl svagdricka och grovt osyrat bröd med honung smakade bra i det fria när eleverna och dagisbarnen vid Parkskolan i Grängesberg firade vikingadag på torsdagen. Medarrangör var medlemmar av vikingaföreningarna i Ludvika och Riddarhyttan. De hade med sig många spännande fornnordiska attribut från metallbrynjor till gudasymboler.

Temadagen i ämnet hade en direkt koppling till den tidigare uppståndelsen med anledning av att några elever kom till skolan med märken som i vissa kretsar uppfattades som nazistiska.

- Men sedan var det en av flickorna i nian, Mari Karlsson, som talade om för oss att det inte alls var några rasistiska märken utan gamla symboler som användes under vikingatiden.

- Hon tyckte nog att jag var okunnig, skrattar rektor Britt Marinder.

- Det var då vi kom på att vi skulle ha en vikingadag på skolan, fortsätter rektorn som själv tog del av torsdagens program med stort nöje.

- För vi ska väl inte låta nazisterna stjäla våra gamla tecken. De tog symbolerna från vikingarna men nu jobbar vi för att ta dem tillbaka för de ingår ju i vårt gamla arv, slår hon fast.

De gästande nutida vikingarna hade slagit upp ett läger nere på fotbollsplanen. Där kunde eleverna få en god uppfattning om hur vikingar levde och verkade och hur de var klädda. Över elden puttrade dessutom en härlig grönsaksgryta med kål och morötter som ingredienser.

Yngst i vikingaskaran var en tio månader ung krabat vid namn Tor Blomberg. Han har fått sitt namn efter den gamle asaguden som än i dag anses vara i farten och slå med sin hammare när det är åskväder.

- Föreningen heter Alfheim och har ett 20-tal medlemmar men hoppas kunna bli många fler, berättar Siv Eriksson från Grängesberg.

- Det var dåligt gjort av skolan att förbjuda ungarna att bära vikingasymboler. En människa som bär en Torshammare för att han eller hon är medlem måste väl få göra det, påpekar kamraten Maria Östberg som hoppas att firandet av vikingadagen en gång för alla ska ha ändrat attityderna på skolan.

De olika elevgrupperna turades om att besöka vikingalägret. Samtidigt pågick inomhus visning av informativa videofilmer som bidrog till att öka kunskaperna i ämnet.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons