Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikaskolan vann sista kvartsfinalen

Annons

I de könskvoterade lagen tävlade Sandra Brzokoupil och Henrik Hellström för Vikaskolan och Hanna Hult-Skogs och Per Frost för Bjäkenbackens skola i Mora.

När två av de åtta bästa klasserna i Dalarna möttes i Vikaskolan blev det häftiga scener som förutom glada tillrop bjöd på smällkarameller, vimplar, sånghäften och annat.

Den första omgången var jämn. Av tolv möjliga poäng klarade Vikaskolan 11 och Bjäkenbackens skola 10.

Nästa avdelning var snabbfrågorna. Först på knappen och med rätt svar vann ett poäng. Den delen tog Vikaskolan hem. De ökade sin ledning med ytterligare tre poäng. Ställningen var 16 -12.

Men därmed var inte tävlingen avgjord. Nu var det dags för den sista avslutande frågan. Den nya Stegen med svårighetsgrad från ett till fem.

Mora måste svara rätt på fempoängsfrågan. Då vann de om Vika svarade fel. Vika kunde nöja sig med en tvåpoängare.

Frågan handlade om mat och matlagning. Moralaget valde fem poäng. De skulle svara Ungern på frågan om vilket land som gett namn år maträtten gulasch. Mora svarade fel.

Därmed var tävlingen avgjord. Men det visste inte Vikaskolan. De valde två poäng och svarade Saffran på frågan om vilken krydda som ger färg och smak åt Lussebullen.

Nästa omgång av Vi i Femman är semifinaler. Den 5 februari möts By skola - Montessoriskolan. Den 12 mars Vika - Fors. Regionfinalen går den 19 mars.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons