Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikarbyn får nytt dagis

Annons

Före detta Solgården blir nytt dagis.

Kön till barnomsorgen i Vikarbyn är lång och där var behovet störst, men skolchef Åsa Nilstam utesluter inte ytterligare utbyggnad av barnomsorgen i kommunen.

Enligt en ny lag har kommunerna skyldighet att erbjuda alla fyra- till femåringar plats inom barnomsorgen. I kombination med maxtaxan har efterfrågan på barnomsorg i kommunen ökat.

Trots att två nya dagis redan öppnats i år, ett i centrala Rättvik och en avdelning i Boda, planerar barn- och utbildningsnämnden ytterligare en dagisavdelning i Vikarbyn.

- Tanken är att föra över barn från Vikarbyn som i dag har dagisplats i centrala Rättvik. De kan alltså få plats inom barnomsorgen på sin hemort, berättar Lars Wennås, fp, ordförande i barn-och utbildningsnämnden.

- Den allmänna förskolan för fyra- till femåringar börjar gälla från den 1 januari 2003 och med en ny avdelning i Vikarbyn får vi mer plats på daghemmen i Rättvik för att kunna ta emot fyra- och femåringar som vill komma in i barnomsorgen.

Det formella beslutet om det nya daghemmet i Vikarbyn fattas under november i barn- och utbildningsnämnden.

Skolchef Åsa Nilstam bekräftar att arbetet med det nya daghemmet pågår. Lokalen där det så kallade Fröhuset och tidigare Solgården fanns är kommunens fastighet och förskolan ska inrymmas i halva fastigheten.

- Vi skissar på ett förslag på tre heltidstjänster. Reformerna inom barnomsorgen och inflyttningen ställer nya krav på barnomsorgen i kommunen, säger Åsa Nilstam som inte utesluter ytterligare utbyggnad av barnomsorgen.

- Förskolan i Furudal har för små lokaler för sin verksamhet men just nu finns de största behoven i Vikarbyn där vi har lång kö, säger hon.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons