Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vietnameser besökte Filmarkivet

Annons

På plats fanns också Hildmans närmaste chef på Filminstitutet i Stockholm, Jan-Erik Billinger.

Han berättade att de långvariga krigen och det varma och fuktiga klimatet i Vietnam haft en negativ inverkan på historisk dokumentärfilm i landet men att man ändå har kommit långt när det gäller dokumentation och arkivering, ett arbete som inleddes 1979.

Bland annat har svenska biståndspengar gjort det möjligt att bygga ett kylt filmarkiv i Hanoi.

Besöket i Sverige sker inom ramen för ett kulturutbyte mellan Sverige och Vietnam. I Stockholm har delegationen från Hanoi besökt Filminstitutet och Statens bild- och ljudarkiv.

Och i går var det alltså Filmarkivet i Grängesberg som gicks igenom.

-Vietnams filmhistoria präglas förstås av krigen, där säkert mycket blev förstört. Även klimatet har gått hårt åt filmskatterna, noterade Jan-Erik Billinger.

-Vi hoppas att besöket här i Grängesberg kan inspirera vietnameserna när de kommer hem och ska fortsätta bevara sina gamla filmer.

Yen Nhu Hoang, Nam Phuong Pham, Truong Minh Pham och Anh Tuan Le fotograferade ivrigt varandra framför Filmarkivets programförklaring på väggen innanför entrén. Där står att läsa följande:

"Vi bevarar svenska folkets filmer för framtiden. Svenska filminstitutets filmarkiv i Grängesberg har statens uppdrag att bevara och tillgängliggöra kulturhistoriskt värdefull film på 8 millimeter, 9.5 millimeter och 16 millimeter.

Det är filmer som skildrar livet till vardags, fest, arbete och fritid, natur och bebyggelse. Det är filmer som är historiska dokument i form av rörliga bilder från den tid, då Sverige utvecklades till en modern historia".

TORBJÖRN SVENSSON

Mer läsning

Annons