Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vietnam kan få kärnkraftshjälp från USA

Annons

USA har lovat hjälpa Vietnam att bygga ett kärnkraftverk om landet i sin testreaktor övergår till uran som inte kan användas till att framställa kärnvapen, uppger en diplomatkälla i Hanoi.

Enligt källan vill Washingtonregeringen försäkra sig om att kraftverket inte ska producera vapenuran som kan hamna i fel händer.

Kärnkraftsfrågan stod högt på dagordningen då den amerikanska utrikesministern Condoleezza Rice nyligen tog emot Vietnams utrikesminister och vice premiärminister Pham Gia Khiem i Washington, förklarade han.

En företrädare för USA:s ambassad i Hanoi bekräftade att olika kärnkraftsfrågor och hjälp till vietnameserna diskuterats men tillade:

Vietnam uppges ha gått med på att konvertera sin sovjetbyggda forskningsreaktor i Da Lat, 25 mil nordöst om huvudstaden Hanoi, från höganrikat till låganrikat uran som bränsle.

I fjol hade Vietnam en ekonomisk tillväxt på över åtta procent. Landets årliga energibehov växer dubbelt så snabbt. Regeringen i Hanoi har sagt att den vill bygga ett kärnkraftverk som ska kunna börja generera elektricitet från år 2020.

TT

Mer läsning

Annons