Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vidgade vyer

Annons

Det kommer en tid även efter den 1 maj, även om vi tveklöst får problem. Jag träffade regeringen två gånger i vinter angående övergångsreglerna och jag har senare i ett brev klargjort hur jag rent personligen ser på saken. I brevet nämnde jag också en annan omständighet.

Jag har inget emot Norge och jag är glad att de har gett mig jobb. Min längtan till Lorraine och Frankrike är dock väldigt stark. Ibland ångrar jag att jag en gång åkte dit. Jag blir aldrig samma människa som innan jag for dit.

Problemet är att jag åker ur den svenska a-kassan om jag jobbar i en fransk firma i Frankrike. Detta problem har förföljt mig i flera år. Jag får bara åka till Norge.

I brevet till regeringen har jag föreslagit att vi som kan tänka oss att jobba i utomnordiska firmor inte ska ramla ur den svenska a-kassan.

Man får väl vara beredd på att arbetspendla när man inte har någon högskoleexamen och egentligen bara kan en enda sak riktigt bra, hantera motorsåg och avverka grov skog.

Jag har pendlat till Blekinge, Småland, Östergötland, Vest-Agder i Norge och Lorraine. Får jag bara pendla till Lorraine är jag nöjd. Språket blir inget problem. Det gick bra nu i mars när jag besökte den franska ambassaden i Stockholm.

Det kan jag tacka en kvällskurs i ABF:s regi för.

Vi Ludvikabor som var i Lorraine blev populära. Min kompis från Ludvika trakten blev den verkliga gunstlingen i Clerey-la-Cote.

Tyvärr dog borgmästaren i denna by i maj 2003. Han ville att Clerey skulle bli vänort med Ludvika. Men än är det väl inte för sent. Det kommer en ny borgmästare.

BIRGER HANSSON

Mer läsning

Annons