Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vidga vyerna vid Siljan"

Annons

- Möjligheterna att påverka EU är enormt. Men man måste göra det tidigt, och inte som så ofta i Sverige när besluten redan är fattade. Sverige har helt enkelt inte lärt sig att arbeta efter de strukturerna ännu, säger Cederschiöld.

Hon hade bjudit in nyckelpersoner från Siljanskommunerna för att få höra det lokala problemen inför diskussionerna om EU:s framtid som drar i gång inom kort med ett så kallat konvent.

Där kommer Cederschiöld att representera Europaparlamentet.

Att höja blicken och inte enbart koncentrera sig på strukturfonder kommer att bli allt viktigare. Inte minst när kandidatländerna kommer in i EU. Mycket talar då för att strukturpengarna i stället styrs till dessa länder.

- EU är på väg in i en fullständig ny tid. Kommunerna har kunnat påverkat EU alldeles för lite. Det ska det bli skillnad på, säger Charlotte Cederschiöld.

- Debatten om EU:s framtid kommer att handla mycket om grundläggande rättigheter. Det handlar om att en EU-medborgare ska kunna vända sig till en domstol om man blir trampad på. I dag kan man pröva bilar och kylskåp i författningsdomstol, men inte människor. Det är ju helt fel.

Hon tror att det kan komma att bli en allmän folkröstning i hela EU 2004 om det nya fördraget.

- Jag är övertygad om att det kommer att bli en mycket mer medborgarnära debatt om EU under åren 2002-2004.

Detaljbesluten är också något som irriterar kommunerna. Ett exempel är EU:s krav på badvattenprover.

- Jag håller med om att det är irriterande. Det pågår faktiskt en diskussion om att rensa bland alla detaljregleringar, säger Cederschiöld.

Ett annat problem som upplevs som stort är alla krångliga blanketter som måste fyllas i vid bidragsansökningar, ett regelverk som skapats för att förhindra fusk.

På toppen av Tällberg, vid Långbers hotell, kunde Cederschiöld konstatera:

- Det är så vackert. Människor i EU tycker att Siljansområdet är ruskigt exotiskt. Det gäller att ta vara på det. Åk till Mallorca och lär er. Där kan man verkligen konsten att söka EU-bidrag.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons