Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vid kallare väder öppnar Nybrobacken

Annons

Innevarande vinters långa avsaknad av snö och kyla har gjort att mungiporna pekat nedåt på skidentusiasterna som varken kunnat skida på längden eller tvären.

Men den senaste veckan har vintern så sakteliga kommit smygande och på onsdagskvällen ramlade ytterligare någon decimeter snö ned.

Dessutom säger SMHI:s prognoser för den kommande veckan att temperaturen kommer att ligga mellan fem och tio minusgrader.

Vinterväder således och det är precis vad man vill ha ute vid Nybrobacken, Borlänges andra stora alpina anläggning.

- Snön som hittills fallit räcker inte riktigt för att göra underlag, men om kylan nu kommer slår vi igång snökanonerna och hoppas kunna öppna delar av stora backen till i början på nästa vecka, säger Jan Strandberg.

Så här långt har de aktiva inom IFK Borlänge Alpin tvingats åka till Bjursås för att träna. Men snart kan man alltså träna på hemmaplan.

- Men Nybrobacken är en anläggning som är öppen för allmänheten. Till i år har vi också breddat backen just med tanke på allmänhetens åkning och vi ska dessutom skapa ett funpark-område med hopp där brädåkarna kan hålla till.

Också längdskidåkarna kan nu ta fram vallaburken och ge sig ut i spåren.

I Bergebo finns spår för såväl klassisk åkning som fristil färdiga.

- För klassisk åkning har vi sju kilometer backfritt samt fem kilometer med backe klart. Skateåkarna har sju kilometer flackt och nio kilometer kuperat att åka på, meddelar spåraren Hans Nygren på torsdagsförmiddagen.

- Den sista snön gjorde underverk här och inte minst spåren längs Igeltjärnsvägen är riktigt fina.

Nu är det bara att hoppas att vintern kommit för att stanna.

Klart för stakning är det också i både Mellsta och Gyllbergen.

- I Mellsta har vi spårat elljusspåret och 2,5 kilometer-slingan. Men lite tunt är det så kylan får gärna hålla i sig, säger Jan Gärdskog på kommunens rörliga friluftsliv i vilket Gyllbergsområdet också ingår.

- Dit ska vi och spåra under fredagen. Jag kan lova att spåren längs vägen upp mot Dragberget, 3,2 kilometer, blir sladdade och klara för skateåkning. Om vi får spåren klara ända fram till Dragberget är dock mera osäkert, säger Jan Gärdskog.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons