Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi vill utveckla - inte avveckla"

Annons

Som tidningen berättade i går var det tre ledamöter som röstade för och två som röstade mot förslaget om en förändring av biblioteksverksamheten.

Spännar och Gustafsson, som båda röstade emot, har nu preciserat sina invändningar i en skriftlig reservation. De inleder med ett betona att de kraftigt och bestämt vänder sig mot beslutet att lägga ned tre filialer och ersätta dem med en bokbuss.

"Kulturnämnden inrättades för att vi skulle satsa på och utveckla kulturlivet här i kommunen. Vi anser att en nedläggning av biblioteken är ett stort steg i fel riktning. En bokbuss kan enligt vårt förmenande aldrig ersätta bibliotek", skriver de.

De påpekar att kommunens struktur med många tätorter/ kommundelar och avsaknad av en stor centralort har gjort att bykänslan varit och är stark bland invånarna.

"De mötesplatser som skapats på olika sätt är därför viktiga för samvaron och utvecklingen i de olika delarna och vi anser att det är vår skyldighet som förtroendevalda att stödja detta vare sig det gäller bibliotek, skolor eller andra viktiga inrättningar", heter det i skrivelsen.

Spännar och Gustafsson skriver att de vet att biblioteken i Björbo, Dala-Floda och Gagnef är väl besökta och viktiga för kulturlivet, att biblioteket i Gagnef är inrymt i Aktivitetshuset och en viktig förutsättning för flera av de föreningar som har huset som arbetsplats och att hyresintäkterna från kommunen är en förutsättning för driften av Aktivitetshuset.

"Dessa argument framförde vi också under debatten. Beslutet om nedläggning av biblioteket kommer med stor sannolikhet att innebära slutet för Aktivitetshuset och kraftigt försämra förenings- och kulturlivet. Vi ser allvarligt på konsekvenserna av nedläggningarna och har svårt att förstå inställningen hos nämndledamöterna från socialdemokraterna, moderaterna och vänsterpartiet", skriver Spännar och Gustafsson i reservationen.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons