Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi vill hålla debatten vid liv"

Annons

Den man som oprovocerat sparkade ner 21-årige Mattias Ström i somras har missbrukat narkotika och alkohol sedan de tidiga tonåren. Han har själv berättat att han lätt blir aggressiv av alkohol och att det råkade bli de förbipasserande som den här gången fick ta all hans ilska och frustration.

På måndag eftermiddag ska det drogrelaterade våldet uppmärksammas med ett fackeltåg och en minnesstund i centrala Falun. Bakom arrangemanget står IOGT-NTO, UNF, NBV och Kris i samverkan med Brottsförebyggande rådet och Dialogen.

Tommy Johansson på IOGT-NTO hörde av sig till Mattias Ströms familj för att fråga om man fick använda hans namn i manifestationen.

- Jag blev glad och hedrad över att han hörde av sig. Vi vill hålla debatten vid liv och hitta sätt att väcka folks medvetande i de här frågorna, säger Gunilla Ström.

Hon tycker att manifestationens syfte ligger i linje med det arbete familjen vill föra genom Mattias Ströms stiftelse, som just nu är under uppbyggnad.

Manifestationen tillägnas Mattias Ström, men även dem som dött av alkohol och andra droger, de som lider av sitt missbruk och deras anhöriga.

- Det finns en tendens att vuxna lämnar över ansvaret till andra; till polisen, socialen och politiker. Vi kan vara arga på politiker men vi måste ta vårt ansvar också, säger Tommy Johansson.

Han och Gunilla Ström är överens om att det krävs ökade resurser för att stävja det drogrelaterade våldet i samhället.

- Det är ett stöd att känna att det faktiskt finns flera som tycker likadant. Vi blir starkare om vi jobbar tillsammans. Jag hoppas att många kommer till manifestationen. Kanske kan vi så ett frö till eftertanke, säger Gunilla Ström.

Fotnot: Manifestationen hålls på måndag den 1 november med start klockan 16.45 i Geislerska parken i Falun. Därifrån går fackeltåget runt centrum, för att sedan avslutas i Geislerska parken där kortare tal kommer att hållas.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons