Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi vill att obehöriga skickas ut från skolan"

Annons

- En del elever känner sig hotade.

Björn Grahn som är med i elevrådet berättar om måndagens skoldag på Vasaskolan. I går blev det känt att de asylsökande eleverna i torsdags blev skrämda av rasister på skolan. Då bestämde skolledningen att eleverna dagen efter fick studera hemma,

- I fredags fick vi i elevrådet inga uppgifter om vad som hänt. Tyvärr brister det i information från skolledningens sida, säger Björn Grahn.

Trycket mot elevrådet, inte minst från tidningar, radio och tv var under måndagen hårt. Något som fick till följd att förtroendevalda elever inte orkade med utan valde att gå hem.

- Helst av allt hade vi önskat att skolledningen satsade på en omfattande informationskampanj mot rasism och främlingsfientlighet. Det kanske kommer senare. Men i och med att Vänsterns Ungdomsförbund valt att gå ut med att berätta om vad som händer på skolan har lärarna och skolledningen beslutat att agera, säger Björn Grahn.

- Vi har krävt att personalen ska skicka ut obehöriga personer från Vasaskolan. Det började man göra under måndagen. Helst av allt vill vi att skolan ska sätta upp en upplysningsskylt om att obehöriga inte får vistas på skolan. Skylten skulle ha satts upp för länge sedan, men inget har hänt.

Björn Grahn anser att skolan har ett stort ansvar för att sprida information kring asyl- och flyktingfrågor:

- Det handlar om att höja medvetandet hos alla. Vi måste tillsammans skapa gemenskap mellan klasserna i Vasaskolan. Därför gäller det att bland annat ordna aktiviteter som vi kan göra tillsammans. Skolan är en arbetsplats. Där ska alla kunna vara trygga och må bra. Då kan man också göra ett bra jobb. Det är egentligen en självklarhet.

- För att de asylsökande ska kunna känna sig trygga, och att de kan känna stöd, måste säkerheten kring deras skolgång skärpas. Det är hemskt att det blivit så här, säger Björn Grahn.

Mer läsning

Annons