Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi var sena i Dalarna

Annons

Svar till John Ingels,

den 1 juli.

I en insändare gör John Ingels i Leksand gällande att Dalarnas spelmansförbund beskriver tillkomsten av förbundet på ett felaktigt sätt. Vi skulle, med oklar avsikt, man anar en konspiration, medvetet ha undanhållit uppgiften om Valdemar Dahlgrens brev till Janne Romson, 1942, där han föreslår bildande av ett förbund.

Även om vi gärna berättar om vår historia, vi bildades slutligen 8 augusti 1943, vore det att förhäva sig om man framställer förbundsbildandet som en avgörande historisk händelse. För idén om att bilda ett spelmansförbund var föga originell.

Sörmland var först ut redan 1920. Andra som beredde marken för vårt förbundsbildande var Örebro län -28, Värmland -29, Halland och Medelpad -31 och Bohuslän -32.

Frågan är då kanske snarare varför vi var så sena. Det är möjligt att spelmansmusiken var så stark i landskapet att någon organisation inte ansågs behövas förrän 1943?

Att förbundet bildades då kan vara en avspegling av den oroliga tid som rådde, andra världskriget rasade vid våra gränser.

I vilket fall var vi sena med förbundsbildande, men när vi väl gjorde det gjorde vi det med besked. Under Knis Kalles och hans styrelses ledning lades grunden till en organisation som i dag har 1 600 medlemmar i hela Dalarna.

Många av dem, unga och gamla, träffas i Bingsjö på onsdag.

Thomas Fahlander,

styrelseledamot

i Dalarnas spelmansförbund

Mer läsning

Annons