Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi tror på Dalarna, på Sverige och på framtiden!

Annons

Det är med ökad handel, mer kontakt mellan medlemsländerna inom EU och ökad konkurrens som vi kan öka tillväxten i Europa och därmed också minska den allt större ekonomiska klyftan till USA.

Euron skulle främja företagandet på många sätt. Inte minst för de små och medelstora företag som bedriver handel över Sveriges gränser. För dem innebär nämligen en liten valuta alltid en risk. Man vet aldrig vad kursen kommer att stå i när fakturan väl ska betalas.

Stora företag kan skydda sig mot det här genom en så kallad terminsförsäkring, men det har sällan små eller medelstora företag råd med. För deras del innebär därför ett införande av euron en tryggare miljö att utvecklas och att växa sig stark i.

Ulf Hedberg har en vision om en nordisk union för att lösa framtidens problem.

Realismen i ett sådant förslag är upp till var och en att bedöma.

Visionen som Hedberg vill förmedla ger mer en bild av stängda gränser och utanförskap. En bild full av misstänksamhet mot att samarbeta inom Europa.

Bilden påminner om den situation som vi hade innan europasamarbetet tog sin början vid andra världskrigets slut.

Detta är ingen vision som vi tror att Dalarna, Sverige och Europa skulle må bra av.

Väljer vi att stå utanför valutasamarbetet så kommer troligtvis de utländska investeringarna att minska i Sverige, eftersom färre utländska företag kommer att betrakta Sverige som ett intressant land att investera i. Det kan också betyda att fler svenska storföretag flyttar ut sin verksamhet.

På sikt betyder det att jobb försvinner från Sverige och Dalarna. För ett land som redan innan har problem av detta slag och som behöver högre tillväxt vore detta förödande.

Vi har ingen garantisedel för vår framtida välfärd. Den måste vi alla kämpa för.

Ett svenskt deltagande i eurosamarbetet i sig kommer inte automatiskt att ge oss pengar till att säkra den, men det ger oss de bästa förutsättningarna.

JOHAN EKLUND

Mer läsning

Annons