Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi tänker inte hålla käft!

Annons

Det är dessutom samma företagare som de i andra sammanhang, ofta i medierna, gärna håller fram som Sveriges framtid och de som ska skapa framtidens jobb.

Nu är det valår och sittande regering tillsammans med sina stödpartier tycks söka en motståndare. Helst då en som inte är partipolitisk så att man inte riskerar att få en svårtyglad politisk debatt. Man väljer då att enligt traditionellt mönster ondgöra sig över höga ersättningar i näringslivet. Fast man vet att det bara handlar om en handfull stora börsbolag försöker man ge sken av att det gäller näringslivet som helhet. Att dessa höga ersättningar förekommer i de statliga storföretagen och de stora offentliga institutionerna är något som man från dessa politikers håll inte gärna lyfter fram.

Vi som leder mindre och mellanstora företag utgör majoriteten av Sveriges företagare. Bland oss ligger genomsnittslönen på helt andra nivåer. För en verkställande direktör bland oss ligger lönen oftast i intervallet 25000-45000 kronor per månad. Det är fjärran från mångmiljonersättningar. Många offentligt anställda chefstjänstemän har högre löner. Vi är lika frågande och förundrande som de flesta andra i samhället över de höga ersättningsnivåerna som förekommer i statliga bolag, stora offentliga institutioner och i ett fåtal börsbolag.

Extremt höga löner och ersättningar tror vi oftast hör till större verksamheter utan tydliga ägare, det vill säga verksamheter som i huvudsak ägs av staten, institutioner och olika fonder. Vi som driver ägarledda företag väljer istället oftast att investera våra vinstmedel för att säkra framtida verksamhet för oss själva och våra medarbetare.

Vi kan inte förstå varför olika regeringsföreträdare vill förneka oss att genom vår organisation framföra våra åsikter och rättmätiga förslag på nödvändiga förändringar av lagar, avtal och attityder. Våra åsikter i näringspolitiska frågor är inte partipolitiskt bundna till något enskilt parti eller något politiskt block. Vi vill bara utveckla våra företag. Vi utgör därmed inget politiskt hot och därför borde vi och våra frågor inte användas som slagträn i den taktiska valdebatten.

Även ledande politiker i regeringen borde, trots att det är valår, offentligt kunna tillstå att privata företag är motorn i samhällsekonomin. Med en sådan signal från politikens topp skulle vi säkert behandlas annorlunda i vår vardag. Vi kommer dock att fortsätta, själva och genom våra olika organisationer, att driva våra näringspolitiska frågor och vi kommer att göra det oavsett vilken politisk färg det råkar vara på den regering som sitter vid makten.

Vi förväntar oss av företrädare för landets regering att man lyssnar på våra argument och vill diskutera dessa med oss i en konstruktiv anda. Vi förväntar oss inte att olika regeringsföreträdare ber vår organisation och därmed alla oss företagare att hålla käft. Det tänker vi heller inte göra.

FOTO: CHRISTER GRUHS OCH PER MOJANIS MATS ELFSBERG, PER ERIKSSON MATS ELFSBERG ÄR VD FÖR FÖRETAGET SEPSON AB I VANSBRO OCH PER ERIKSSON ÄR VD I KLÄPPEN SKI RESORT AB I SÄLEN.

Mer läsning

Annons