Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi skulle behöver 15 nya poliser

Annons

Även om han förefaller betänksam har han dock inte fått den uppfattningen att förhållandet vid Ludvikapolisen är mer eller mindre ohållbart. Han tillbakavisar dessutom uppgifterna om att det bara är två poliser som arbetar i yttre tjänst.

- Om det bedöms som nödvändigt kan vi förstärka med fler poliser. Det gäller bland annat i samband med stora helger och när det är något speciellt som händer. Till påsk kommer det att bli fler poliser i yttre tjänst och sedan har vi Valborg och första maj, förklarar näpochefen.

Men han är, liksom sina under-lydande, helt inne på den linjen att det behövs fler poliser lokalt i Ludvika. De stora resurserna har koncentrerats till Falu-Borlängeregionen där det finns omfattande kriminalitet och därmed råder ett hårt tryck på polismakten.

- För närvarande är det så många lokala tjänster som det finns ekonomi till och vi har inga vakanta platser som ska tillsättas i Ludvika.

- Men trots det anställer vi de poliser som vi kan få tag på, fortsätter Winroth som skulle vilja ha många fler.

- Vi skulle behöva ett 15-tal till för att få det att fungera. Vi måste tänka på säkerheten.

Att Ludvika lider av polisbrist har, enligt Winroth, sin förklaring i omorganisationen på 80-talet när den så kallade närpolisreformen genomfördes fullt ut inom Dalapolisen.

- Före den var vi ett 70-tal poliser här i Ludvika. I dag är vi nere i 40 totalt. Det stora tappet kom i mitten av 90-talet när de flyttade alla unga poliser till Borlänge.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons