Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi ska ta hand om er när ni blir gamla"

Annons

Med en tecknad Bamse som godhjärtad symbol på flera av de unga plakatbärarnas skyltar, bad den handskrivna texten om att få ha Gärde kvar. En tecknad hand illustrerade orden "vi tar hand om er när ni blir gamla"-ett direkt budskap riktat till politikerna.

- Marianne vill att öppna förskolan ska vara kvar, förklarade den unga damen bakom plakatet resolut och fick lite sufflerad hjälp av mamma.

- Du vill också ha Gärde kvar- det vill vi ju allihop!

Ulla-Britt Mikaelsson, ordförande i social- och utbildningsnämnden, tog till orda när föräldrar, barn och personal från Gärde mötte nämnden.

- Vi kommer att göra så att ni som har med listor får komma in och föra fram de frågor ni har- om det är okej för er?

Kommunen står inför sparkrav inom alla områden och inom social- och utbildningsförvaltningen är det främst individ och familjeomsorgen som är kostnadskrävande utöver förvaltningsbudget.

Enligt senaste sammanställda uppföljningen av ekonomin, som gjordes den sista maj, visar prognosen på ett minus på 12 miljoner.

- Grundskolan, förskolan, alla delar av verksamheten fungerar ekonomiskt, konstaterar förvaltningschef Kah Slenning.

- Det finns en stor minuspost och det är inköp av externa platser inom Individ- och familjeomsorgen. Trycket har varit starkt på IFO under en följd av år och behovet har ökat.

- Det är ingen allmän röra i ekonomin, det är väldigt specifika kostnader, säger Slenning.

Att budgetsiffrorna ibland inte visar hela verkligheten komplicerar ytterligare redovisningen av sparåtgärder inom hela förvaltningen, förklarar han.

- Dels måste vi spara på vissa saker, dels minskar verksamheten i volym, det blir färre barn. Så att ett anslag minskar behöver inte betyda att det sparas- det kan vara så att det bara följer med i volymminskningen.

När det gäller framtiden för Gärde öppna förskola uttryckte sig Slenning försiktigt förklarande innan mötet.

- Svårigheten med verksamheten är att vi egentligen inte har något som är onödigt, men måste anpassa oss efter förutsättningarna.

Idén med en öppen förskola uppstod under en tid då behovet såg annorlunda ut.

- När öppna förskolan började var rätten till vanlig förskola begränsad. Alla barn hade inte rätt till barnomsorg-barn med arbetslösa föräldrar, barn till förälder som valt att vara hemma, barn som just fått syskon-det var de barnens behov som styrde.

För att ge barnen möjlighet till stimulans, möjligheten att träffa andra barn, drogs verksamheten i gång.

- Sedan något år tillbaka har vi utökat rätten till vanlig förskola, den är öppen för alla, oavsett om föräldrarna är hemma med syskon eller av annan anledning.

Ludvika kommun blir inte ensam om att stänga öppna förskolor när föräldrar i stället erbjuds obegränsad förskola.

- Många kommuner har gjort så efter reformen.

En positiv bieffekt av att ha en öppen förskola, där föräldrarna träffas tillsammans med barnen är naturligtvis den sociala funktionen som träffpunkt för de vuxna, men där går det att hitta andra lösningar, säger förvaltningschefen- kaféverksamhet där barnen är välkomna, bibliotekets lokaler, med mera.

En öppen förskola är avgiftsfri för besökarna, kostnaden täcks helt av kommunala medel. I Ludvika innebär det en budgeterad kostnad av 1,5 miljoner kronor 2004. En neddragning med en besparing på 250 000 kronor finns inräknad i förvaltningens budget.

Om nu inte de ekonomiska förutsättningarna skulle vara avgörande för de föräldrar som kämpar för att få ha Gärde kvar- om de skulle komma med förslaget att införa en avgift, som för tillgänglig barnomsorg i övrigt- skulle det vara möjligt?

- Ja, inte skulle jag sätta mig emot det, ler Kah Slenning men poängterar att han inte tänkt i de banorna innan.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons