Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi ska slå Kupolen

Annons

En dröm?

I dag, kanske, men den 27 februari 1990 var det i högsta grad verklighet.

Kommunen hade kallat till presskonferens för att berätta om ett storbygge i fyra våningar i hörnet Fredsgatan-Carlavägen. Storbygget i Orrenkvarteret skulle ersätta klassiska biografen, Röda Kvarn, som rivits undan bara någon månad tidigare.

Inte nog med det. Inne på Carlavägen, där Nordeabanken i dag håller till, skulle det byggas ett hus med sex-sju våningar med butiker längst ned och bostäder längre upp.

En inglasad gång skulle byggas ovanför Fredsgatan för att sammankoppla de båda nybyggena. Kostnaden beräknades till cirka 150 miljoner, vilket i dag motsvarar 210 miljoner.

Inblandade parter, kommunen och fastighetsbolaget Granaten Nord AB, siktade in sig på byggstart i Orrenkvarteret i december 1990. Alltihop skulle vara klart 1993.

Det blev aldrig något av med de fantastiska byggplanerna, som delvis baserades på en stadsplan från 1953. Denna del av Orrenkvarteret, mellan Folkets hus och Fredsgatan, utgörs i stället av ett stort asfaltssjok som används som bilparkering.

Kommunen väljer nu att upphäva stadsplanen.

Därmed försvinner en plan där det hade skrivits in att hus med butiker och bostäder kunde byggas i en stor del av kvarteret, både längs Engelbrektsgatan och Fredsgatan.

Nu blir det så kallat planlöst område.

Hur kan kommunledningen vara så defensiv och pessimistisk att man inte längre ens tror på nybyggen i centrumkvarteret?

Stadsarkitekten Göran O. Sundell håller inte alls med:

- Det handlar inte om att vi är pessimistiska. Snarare tvärtom, nu blir det möjligt för till exempel en företagare att höra med oss om det är möjligt att få bygga här. Tycker vi det kan bygglov snabbt beviljas och företagaren slipper vänta i 1,5 år på att den inaktuella planen ska bli upphävd.

Sundell förklarar att det är fullt möjligt att få bygga i ett så kallat planlöst område, till och med mitt i stan, förutsatt att bygget anses passa in i stadsbilden.

Planingenjör Hjördis Staffas berättar att den gamla planen medgett byggen i tre våningar med en maximal höjd på 10,6 meter. I planen ingick också speciallösningar längre in i Orrenkvarteret som skulle vara svåra att följa och rätta sig efter för en nybyggare.

- Generellt är jag för ordentliga planer. Men det har inte byggts något i den här delen av centrum på 50 år och gällande plan har tjänat ut. Därför är det bättre att låta det vara planlöst tills vidare, anser Sundell.

En anledning till att kommunledningen beordrat planupphävande stavas pengar. Skattemässigt kostar det nämligen Ludvika kommun en liten slant att äga mark som är planlagd för bostäder och butiker men som till största delen nyttjas som parkeringsplats. Fastighetsskatten blir lägre för "planlöst område".

- Men det är ingen större summa vi sparar. I fjol var fastighetsskatten för detta område 1 690 kronor.

- Huvudskälet till att vi river upp planen är att området i dag används som parkering, framhåller Jan-Erik Eriksson, mark- och planeringschef vid kommunen.

I morgon, onsdag, hålls ett så kallat samrådsmöte för allmänheten där kommunen kommer att berätta om planförändringarna i centrumkvarteret. Mötet hålls på sjunde våningen i Folkets hus.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons