Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi ska sälja för 100 miljoner"

Annons

Kurts Husvagnar i Lorensberga sålde i fjol 413 husvagnar varav 180 fabriksnya. Dessutom sålde firman 127 husbilar, varav 67 nya.

I Sverige är det bara företaget Östgöta camping som säljer fler husvagnar, berättar han. Men det företaget har å andra sidan försäljning på fyra orter: Malmö, Norrköping, Mantorp och Örebro.

Kurt Kristensen växte upp i Fredriksberg och hann med nio månader på ortens pappersbruk innan han som 20-åring flyttade till Ludvika 1963. Han kom in vid dåvarande Asea och arbetade där som svetsare under 17 år.

- 1978 fick jag se i en tidning att Sävsjö Husvagnar sökte en återförsäljare i Ludvika. Jag hade själv husvagn och tyckte att husvagnslivet var väldigt trevligt. Så jag svarade på annonsen, och fick besök av folk från Sävsjö.

- De sa till mig att med 99 procents säkerhet så skulle jag få bli deras återförsäljare. Men fredagen efter fick jag ett brev där de meddelade att man tyvärr valt en annan återförsäljare.

Kurt Kristensen nöjde sig inte med detta besked. Han hade bestämt sig för att han skulle bli husvagnshandlare. Han upptäckte att det fanns ett husvagnsmärke som hette Öggestorp och bestämde sig för att besöka företaget i småländska Tenhult. Den här gången gick det bättre.

- Den 15 april 1978 började jag sälja deras husvagnar. Jag höll till i en koja på Hammarbacken, där akvariet är i dag och där utanför hade jag husvagnarna uppställda.

Kurt Kristensen vågade inte lämna tryggheten på Asea. Så den första tiden sålde han husvagnar på kvällstid och under helgerna. Men 1980 konstaterade han att det gick så bra att han vågade ta steget fullt ut och bli företagare på heltid.

- 1980 flyttade jag till de lokaler i Marnäs där Bilmetro har sin gummiverkstad. 1985 flyttade vi till det nuvarande stället. Här hade vi från början lokaler på 450 kvadratmeter. I dag mäter lokalytorna 2 200 kvadrat men tillsammans med marken utomhus har vi utrymmen på 7 000 kvadratmeter.

Den kommunala näringslivsenheten framhåller gärna husvagnsföretaget som ett exempel på att det går att bygga upp och driva framgångsrika företag även i småkommuner som Ludvika.

Kurt Kristensen anser att samarbetet med kommunens makthavare fungerar tillfredsställande. Numera, vill säga, för så har det inte alltid varit.

- De senaste sex-sju åren har kommunen skött sig bra. Men när jag skulle börja och var liten och behövde hjälp var det inte lika lätt.

- Första gången jag sökte bygglov och ville vara ute vid Ludvika Camping så fick jag nej från byggnadsnämnden. Andra gången ville jag ha ett tillfälligt bygglov vid Knutsboleden, nära Gärdeskolan. Men då blev det också nej för här skulle riksvägen byggas. Och det här sa man alltså 1978.

Besviken drog sig Kurt Kristensen tillbaka in på sin kammare och funderade. Hur skulle han bete sig för att få det eftertraktade bygglovet?

- Jag gick upp till kommunalrådet Lennart Granqvist i Stadshuset. Jag sa till honom att jag kände mig förföljd, hur jag än gjorde var det tydligen fel.

- Granqvist ringde upp byggnadsnämnden och talade om för dem att han hade gett Kurt Kristensen rådet att söka bygglov för husvagnsförsäljning på Hammarbacken och nu fick de se till att bygglovet gick igenom.

Där hos Lennart Granqvist skrevs det första kapitlet i framgångssagan om Kurt Kristensen. Sedan dess har det ständigt gått uppåt, år för år.

I dag säljer han husvagnar till folk i hela landet, "från Kalix i norr till Ystad i söder".

Vad har du för råd att ge till nya företagare som vill bli framgångsrika?

- Det krävs mycket envishet och tjurighet. Man får aldrig ge sig. De gånger det tar emot så gäller det att bita ihop och jobba ännu mera. Och så är marknadsföringen väldigt viktig. Kunderna måste veta att man finns till och vad man säljer för något.

Vad är det bästa som hänt under de här 25 åren?

- Att vi varje höst de senaste sju åren ordnat med en mässa i Ludvika. Den drar hit 8 000 - 10 000 personer och affärerna i stan brukar ställa till med extraöppet. Den här mässan vet jag att kommungubbarna gillar väldigt mycket.

Vad är det sämta som har hänt?

- Jag kan inte komma på något direkt. Det har gått som tåget, svarar Kurt Kristensen.

Ett bekymmer på senare år har dock varit de återkommande inbrotten. Till slut tröttnade Kristensen och bestämde sig för att ansöka om tillstånd för övervakningskameror.

- Men det visade sig vara lättare sagt än gjort att få tillståndet. Så jag gick ner till polisstationen och bad dem att göra en sammanställning på alla inbrott jag haft. Jag fick en lista med 37 inbrott.

Han skickade in en ny ansökan till länsstyrelsen och nu var det plötsligt möjligt att få tillstånd.

- Kamerorna kom upp i vintras och sedan dess har vi inte haft ett enda inbrott. Fem kameror är placerade utomhus och tre sitter inne i lokalerna. Inspelningarna som görs raderas automatiskt efter fyra dygn.

Kamerorna lär få en hel del att registrera nästa helg. Då uppmärksammas nämligen 25-årsjubileet med ett större jippo.

- Jag räknar med att det kommer hit 10 000 personer, säger den alltid lika optimistiske Kurt Kristensen.


fakta | Kurt Kristensen
Ålder: 60.
Yrke: Husvagnsförsäljare.
Bor: I villa på 134 kvadrat på Knutsbo. Vi har bott där sedan 1976.
Familj: Frun Kerstin, 58, och dottern Veronica, 32.
Fritidsintressen: Husvagnsklubben Caravan club. Och så är jag medlem i Odd Fellow och så har jag tänkt mig att börja spela golf eftersom jag har tagit grönt kort.
Bästa egenskap: Envis.
Sämsta egenskap: Kort stubin.

Mer läsning

Annons