Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi ska ligga steget före

Annons

- Min mobiltelefon SonyEricsson är tillverkad i Kina, i USA diskuteras Elektroluxs kylskåpsfabrik som ska till Mexiko. I Sverige tillverkar vi inte längre skor, jag var för några dagar sedan i Vietnam och där berättade de att deras största handelspartner var Nilsson i Sverige, alltså han bakom DinSko.

- Svaret är att det är en trend som pågått och som kommer att fortsätta. Det som kan göras bättre någon annanstans kommer att hamna där. Vi tar komponenter till våra produkter från Polen, Tjeckien, Indien.

Varför vill ABB:s koncernchef Dormann flytta svensk produktion till Asien?

- Han för ett allmänt resonemang om en trend där vi måste följa med om inte våra system inte ska tappa konkurrenskraft. Nu är det extra svårt i Sverige, vi har förlorat 30 procent mot Kinas yuan eftersom den följer dollarn.

Varför skriver Dormann i sina veckobrev vi när det gäller uppoffringarna och här att ledningen anser?

- Det har jag inte tänkt på. I brevet som går till ABB-medarbetare i världens alla länder så finns en reaktionsknapp där medarbetarna kan reagera och det har de gjort i detta fall. Då följde Dormann upp med beskedet att hans brev "Made in ABB" inte var en signal om plötslig flytt men att ABB liksom alla stora företag måste vara berett på förändringar. Jag tycker att herrarna Häggman och Stolpe i Metall gjort en övertolkning.

Är det inte så att ABB i själva verket förlorar affärer med att flytta produktion som krafttransformatorer upp till 100 MVA till Vasa i Finland och 72 kilovoltsbrytare till Indien. Den slovenska transformatortillverkaren Etra är nu nummer två på svensk transformatormarknad, väljer inte era kunder andra leverantörer när ni flyttar produktionen?

- Jag vet inte om det är en rättvis bedömning. Tittar vi på det pris som gäller distributionstransformatorer så får vi bara materialkostnaden täckt om vi levererar från Sverige. Har man rätt kvalitet så avgör priset.

- Made in ABB betyder att det inte ska vara skillnad på om grejorna tillverkas i Indien, Kina eller Sverige.

Hur var det med flytten av brytarna till Indien?

- Ja med Indienbrytaren var det visst stök i början. Men med högspänningsbrytare och transformatorer som är tillverkade i våra fabriker i Kina finns det ingen kvalitetsskillnad.

Ser vi långsiktigt på detta, kan det bli så att ABB på svensk marknad säljer transformatorer tillverkade i Kina?

- Det är jag övertygad om. Men mer näraliggande är att det finns ju andra länder som förser Sverige med transformatorer som i dag. I Sverige ska ABB tillverka vissa storlekar och andra kommer från andra länder. Vi är störst i världen på transformatorer och ska alla fabriker göra allt får vi inga skalfördelar. Sverige måste alltså fokusera på det vi är duktiga på.

- ABB kommer att använda de fabriker som finns för att leverera grejor med rätt prisnivå. Men alla förstår att vi också har massor med kompetens som vi inte heller vill bli av med.

Brevet har vållat oro?

- Ja det har det.

Det finns trots allt människor som vill bo och arbeta på ABB i Ludvika. Skulle du om du var i den situationen i dag våga byta fasaden på villan eller slå till och köpa "drömhuset"?

- Ja, tveklöst. De senaste tio åren är Ludvika den ort i ABB-världen som klarat sig bäst. Det beror på hög teknologi, kompletta system, teknikutvekling men det innebär inte att vi ska tillverka alla grejor som ingår i systemen i Ludvika. Vi måste fortsätta att kavla upp ärmarna och slita för att fortsätta vara i topp.

De svåra åren för Svenska ABB är i stort sett över och då återgår ABB till vardagens rationaliseringar. Vad betyder det för sysselsättningen om låt oss säga fem år?

- Produktiviteten måste upp 5-6-7 procent per år, blir det volymtillväxt som vi tror på så blir sysselsättningen oförändrad. Utan tillväxt är vi färre anställda om fem år.

Finns det något du vill säga till metallordförandena Rolf Häggman och Stig Stolpe?

- Har vi en vänlig öppen interndebatt som vi har i dag så kommer vi att kunna diskutera sådana här frågor på ett vänligt sätt. Tänker de efter så har utvecklingen pågått länge med de svenska varven och annat. Klarar vi av att möta hoten genom att ligga steget före så kan vi fortsätta att göra bra prylar. Men vi ska inte tillverka alla grejor, det är mitt budskap, säger Sten Jakobsson.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons