Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi ska bli en arena för trä"

Annons

Måndagens "avspark" gjordes för att visa att projektet Designtorg trä är igång på allvar. En träff där idéer och ambitioner presenterades. Målet är att skapa ett kunskapscentrum för träutveckling och träteknik och att det i förlängningen ger nya produkter och nya företag.

Enligt de linjer som dragits upp, ska Designtorg trä byggas på den gamla parkeringen norr om Dalagatan 1. Det är tänkt att det ska bli en spektakulär byggnad där trä ges företräde i alla val av material. En byggnad som visar prov på god byggnadskonst.

Det ska också vara ett levande hus för företag, besökare, studenter, idégivare, utövare och intresserade. Samtidigt ska Designtorg trä vara en aktör och inspiratör där det bland annat ska produceras utställningar, mässor, seminarier, konferenser, föreläsningar, utbildningar, tävlingar och evenemang.

Projektet delfinansieras av EU och i dagsläget finns 14 - 18 miljoner kronor i penningpåsen.

- Totalkostnaden är beräknad till 35 miljoner kronor och kommunens insats är beräknad till 4,5 milj kr, förklarade Rolf Davidsson.

Bland de medverkande under "avsparksdagen" fanns kommunalrådet Ann Beskow. Hon klargjorde att det fanns frågor som politikerna vill ha svar på innan det är dags att gå till beslut i oktober.

- Vad vi först och främst vill ha klargjort är att ett Designtorg trä verkligen är en nationell och regional angelägenhet.

- Många ställer också säkert frågan om en liten kommun som Orsa verkligen ska göra en sådan här satsning. Enligt min mening kräver utveckling att någon går steget före. Därför är det inte fel att kommunen engagerar sig och driver på, åtminstone till en början.

Även näringslivschef Ola Granlund var inne på linjen att våga satsa.

- Redan nu har vi de flesta komponenter som behövs för att komma framåt. Nu gäller det att samla ihop dem och verkligen satsar på trä och design.

Under dagen var det en rad föreläsare som poängterade vikten av att det satsas på Designtorg trä i Orsa. Projektledaren Rolf Davidssons inlägg kan ses som en sammanfattning.

- Det känns fel att säga om, kanske, utifall att. I fortsättningen säger jag att vi ska skapa ett Designtorg trä i Orsa.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons