Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi ska använda vår makt"

Annons

Uttalandet var adresserat till Skogs-, och Lantarbetsgivarförbundet, SLA, som Kommunal är i konflikt med. Vid årsskiftet gick lantarbetarförbundet ihop med Kommunal och fick på det sättet mer facklig kraft att sätta bakom orden. Striden gäller Kommunals krav på helglön för trädgårdsarbetare.

Det är ett kampvilligt förbund som har möte i Borlänge. Det betonas inte minst i löftet att Kommunal ska kämpa mot diskriminering i alla dess former.

- Ny uppgifter från LO visar att nästan var femte medlem i Kommunalarbetarförbundet själv har invandrat eller ingår i ett hushåll där en eller flera har invandrat till vårt land, sa Ylva Thörn.

Mötet i Borlänge genomsyras också av Kommunals rapport om "Solidaritet och valfrihet i välfärden", en av de viktigare frågorna förbundsmötet har att behandla. Frågan utlöste en intensiv debatt på Kommunals kongress förra året.

Samhällets välfärdstjänster är en grundläggande fråga för Kommunal. 69 procent av Kommunals medlemmar anser att välfärdstjänster ska betalas med skatter och inte med avgifter eller privata försäkringar. 84 procent anser dessutom att offentliga tjänster ska fördelas efter behov och inte köpkraft.

Undersökningen av medlemmarnas åsikter tyder på stor enighet om grundläggande värderingar. Ändå har medlemmar i Dalarna lämnat Kommunal därför att de inte känt något stöd av förbundet. Ylva Thörn tog upp problemet i sitt inledningstal och slog fast att förbundet ska försöka utreda bakgrunden för missnöjet och få igång en dialog med utbrytarna.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons