Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi sitter inte still i båten

Annons

Anders Sundström, ja-general för socialdemokraterna, presenterade i fredags en stor debatt-utmaning runt om i landet. Sundström efterlyste då en mer aktiv nej-sida som deltar i debatten, och sade att nejsidans taktik mest tycks vara att sitta stilla i båten.

Det har fått Ryttar att ilskna till rejält:

- Här i Dalarna har vi utmanat moderaterna på debatter, som de har avböjt. Folkpartiet, som vi utmanat, ställer villkor för

debatten som är svåra att godta. EMU-motståndarna i regeringen har fått munkavle. Det finns också en informell partiorder om att de socialdemokratiska ja-sägarna inte ska debattera mot socialdemokratiska nej-sägare, säger Ryttar.

- Utöver detta har vi haft massor av debatter hela våren. Att mot den bakgrunden bli beskylld för taktiskt undanhållande är kränkande, säger Ryttar.

Han är också kritisk till att ja-sidan och ja-generalen Sundström pekat ut personer på nej-sidan att möta ja-förespråkare.

- Vilken demokratisyn ligger bakom att man själva utser sina motdebattörer, undrar Ryttar, som anser att socialdemokratiska nej-sägare är satta åt sidan.

Tidningen sökte i går ja-generalen Anders Sundström, utan framgång.

Moderaterna i Dalarna säger nej till debatterna för att man inte tror att debatter är det bästa sättet att locka sina väljare till ja-sidan.

- Vår huvuduppgift är att få våra väljare att rösta ja. Vi har kommit fram till att det bästa sättet är att föra samtal och resonera med dem, säger Bjarne Grankvist, moderaternas ombudsman.

Moderaterna anser att debatter ofta har en förmåga att landa i att debattörerna kastar argumnet fram och tillbaka på varandra utan att egentligen svara på några frågor, och prioriterar därför bort debatterna.

Moderaterna tycker också att

socialdemokraterna borde kunna arrangera egna debatter, i stället för att göra partipolitik av frågan.

Folkpartiet är positiv till debatterna, men anser att samtliga partier och organisationer borde bjudas in. Debattpanelen borde bestå av fyra personer, två från varje sida.

- Det vore bättre för demokratin och skulle ge ett bättre kundunderlag om fler bjöds in, säger Staffan Strandmark, valsamordnare för folkpartiet i Dalarna.

Ryttar tycker dock att det blir mycket tydligare med en mot en, och att det inte handlar om partitaktik.

- Det handlar om två åsiktsriktningar och vi vill att argumenten ska brytas mot varandra.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons