Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi sitter i en rävsax"

Annons

Föreningen Sveriges socialchefer driver kravet på en prioriteringsutredning inom socialtjänsten. Ulf Johansson är ordförande i föreningens Gävle/dala-avdelning.

- I den lagstiftning som gäller nu finns ingen prioritering. När inte socialtjänsten i kommunerna får pengar så det räcker finns en stor risk att en prioritering måste göras ändå, på en lägre nivå i verksamheten. Det innebär ett avsteg från vår demokratiska princip att det är på den politiska nivån som en prioritering ska ske, säger Johansson.

Tidningen Kommunaktuellt har gjort en undersökning som visar att en majoritet av ordförandena i landets socialnämnder också vill ha en prioriteringsutredning.

Frågan har också drivits i riksdagen av Kenneth Johansson (c) från Aspeboda. Bland annat i en interpellationsdebatt med socialtjänstminister Morgan Johansson.

- Dels är det en viktig princip att vi diskuterar vad socialtjänsten gör och ska göra. Och den viktigaste utgångspunkten är att vi alltid först måste värna de som är mest utsatta, säger Kenneth Johansson.

Socialtjänstministern svarade att han är rädd för en prioriteringsdiskussion där väldigt svaga grupper ställs mot varandra. Exempelvis barn som far illa mot missbrukare, hjälp till prostituerade mot socialbidrags- tagare.

- Alla de där svåra konflikterna måste man ju lösa ute i vardagen, där det är väldigt svårt att ge några nationella regler för hur de faktiskt ska klaras av, sade ministern i debatten.

Socialchef Ulf Johansson pekar dock på den verklighet som finns i Falun i dag:

- Personer med stora behov och handikapp ökar snabbare än andra grupper. Andelen med rätt kraftiga psykiska funktionshinder ökar också. När vi tog över ansvaret och skatteväxlade om detta fick vi åtta miljoner kronor. I dag kostar verksamaheten 25 miljoner. Vi har försökt ta vårt ansvar och bland annat förstärkt boendestödet och utökat vår dagverksamhet. Vi gör hela tiden allt mer, men det allmänna intrycket är att vi gör mindre på det här området.

- Ytterligare ett område där vi ser en markant ökning är barn och ungdomar. Individuella insatser hemma i familjer, placeringar i familjehem och institutioner, hela batteriet är större.

Behoven och kostnaderna fortsätter att öka i mycket högre takt än skattekraften.

- Vi sitter i en rävsax, och jag anser att vi måste få tydliga och bra prioriteringsdirektiv. Det i sin tur måste självfallet påverka lagstiftningen, för vi kan ju inte strunta i lagen.

- Vi måste helt enkelt få svar på vad vi ska göra mindre av.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons