Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi ser fram emot cupen"

Annons

Skinnarcupen i Malung arrangeras i helgen för 26:e året och den har under senare år blivit en folkfest. I år kommer det att finnas 90 deltagande lag från 48 olika föreningar, varav hälften från Dalarna.

Arrangörerna kommer att under de tre dagarna genomföra 223 matcher. Det beräknas komma cirka fyra-fem tusen personer till Malung under cupdagarna. Bara antalet unga fotbollspelare är cirka 1800.

- Vi ser fram emot cupen. Vi har 90 deltagande lag vilket är något färre än rekordnoteringen 108 och fjolårets 106 lag, men det beror på att vi inte har möjlighet att ta emot lika många i år eftersom man håller på att bygga om gymnasieskolan vilket gör att vi har färre lokaler att förlägga deltagarna, säger Åke Rangedal som varit tävlingsledare sen starten 1979.

- Det här är livsnerven för ungdomsfotbollen i Malung. Utan den här fotbollscupen skulle vi inte kunna bedriva den omfattande ungdomsverksamhet som vi har i dag inom fotbollen säger Birgitta Larsson som håller i ekonomin inom ungdomsfotbollen.

Att det är ett jättearrangemang förstår alla. Det spelas fotboll på åtta fotbollsplaner samtidigt och mer än 300 funktionärer är sysselsatta för att man skall kunna ro arrangemanget i hamn. Det är 35-40 som fungerar som domare och många kommer från andra håll i landet. Sammanlagt är det 1800 spelare och man har fyra klasser för pojkar och lika många får flickor. 77 av de deltagande lagen är inkvarterade i Malung i skolor och annan massförläggning.

När Skinnarcupen startade 1979 var det tolv deltagande lag och sen dess har intresset växt till en av landets absolut populäraste fotbollscuper som anses ha mycket hög kvalité och status.

På fredagskvällen invigs arr-angemanget med tal av Roland Johansson i Grönlandsparken. Sedan tågar alla unga fotbollsspelare i kortege till Orrskogen. Förutom fotbollsmatcher kommer det också att vara jongleringstävlingar. Nytt för i år är en tävling där man korar den som skjuter hårdast.

Det finns också deltagare från Danmark där vänorten Ringe kommer med fyra lag till årets Skinnarcup. Däremot är det inga norska lag den här gången.

- Men får vi bara fint väder kommer det att bli en folkfest utan dess like, säger den förväntansfull tävlingsledaren Åke Rangedal, som tycker det är fantastiskt att kunna samla så många deltagande lag då det samtidigt pågår flera liknande cuper i Malungs närhet.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons