Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi missade dem med mindre än ett par minuter

Annons

– Vargarna är bara några hundra meter från oss - och i rörelse.

Med låg röst ger Jan Perjons en lägesrapport, samtidigt som han viker ihop pejlingsantennen.

Från hemmet i Mockfjärd har han med hjälp av pejlingsutrustningen sökt efter Ulriksbergsvargarna - och hittat dem i Nittälvsdalen, väster om Ställdalen.

Den här gången underlättades sökandet genom att hans pejlingskollega Håkan Björling fick kontakt med vargarna när han åkte från Grimsö mot hemmet i Idkerberget.

När Jan kliver ur bilen i ett vägskäl i Nittälvsdalen har sökantennen på biltaket redan fångat upp signaler från vargarnas sändarhalsband. Men han blir överraskad när han fäller ut den bärbara antennen och får signaler som tyder på att båda vargarna är bara några stenkast bort.

- Nu åker vi vidare och pejlar igen för att kunna dokumentera en mer exakt position, viskar han.

Men efter bara 400 meters bilfärd stannar han och konstaterar att vargarna gått över vägen.

- Vi missade dem med mindre än ett par minuter. Styrkan på signalerna tyder på att de är inne i skogen, alldeles intill oss, förklarar han och kör vidare.

I allmänhet försöker han undvika synkontakt med vargarna eftersom ett direkt möte utgör en onödig störning. När han sett vargarna - totalt tolv gånger - har det berott på tillfälligheter eller på att han försökt få synkontakt för att kontrollera något, exempelvis om de sändarförsedda vargarna haft fler djur i sällskap.

Den här gången hinner han inte åka mer än 200 meter förrän två djur rusar ut på vägen. Det är två älgar, som sannolikt gått undan för vargarna. Jan stannar bilen och väntar. Om vargarna tar upp jakten på älgarna är de snart ute på vägen...

Men inga vargar dyker upp och efter en stund kör vargpejlaren vidare. Håkan Björling, som tillsammans med Jan är huvudansvarig för pejlingen av Ulriksbergsvargarna, ansluter och tillsamman tittar de på varglöpan över vägen. Tassavtrycken i nysnön på vägbanan visar att två djur har gått i samma löpa.

När Jan ett par timmar senare återvänder till Mockfjärd och ringer in vargarnas ungefärliga position för vidareförmedling via vargtelefonen har han varit hemifrån i över sex timmar och kört 25 mil.

Mer läsning

Annons