Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi måste visa respekt"

Annons

Hedberg höll två föredrag under temat "Klimatförändringar- spelar det någon roll?" Detta inför närmare 300 av skolans elever och i ett rasande tempo.

Utgångspunkten var i första hand Hedbergs egna erfarenheter av meteorologi, väder och inte minst hans engagemang för att bekämpa växthuseffekten.

- Alla forskare ärt eniga om att vi har en klimatförändring. Vad man inte är helt eniga om är vad vi ska göra för att dämpa växthuseffekten, förklarade Hedberg.

Han konstaterade vidare att av alla befintliga planeter som finns så är det endast på planeten jorden som något har hänt utöver det naturliga.

Människan har under det senaste århundradet kraftigt påverkat växthuseffekten.

- Växthuseffekten måste finnas på vår jord annars skulle vi ha en snittemperatur på runt minus 20 grader. Nu har vi runt plus 15 grader.

- Problemet är bara att vi hela tiden höjer snittemperaturen. Under de senaste 50 åren med en halv grad. Om detta fortsätter kommer vi att höja snittet till 19 grader om 100 år.

Konsekvenserna av detta innebär extremväder när ekosystemet förändras. Inte minst har vi sett detta under det senaste åren. Våldsamma oväder har dragit in i världen och förorsakat enorma skador.

Via borrade iskärnor på Antarktis kan man läsa väder 100 000-tals år tillbaka i tiden. Forskarna har här fått ovärderliga fakta.

Inte minst att det regelbundet kommer en istid efter varje 100 000 år.

Martin Hedberg visar snittemperaturer i Sverige för de senaste 120 åren. Här framkommer det att de tio högsta värdena finns under åren 1989-2005. De senaste åtta åren har temperaturen hela tiden ökat.

- Det kan inte enbart vara tillfälligheter och vi måste självklart fundera över framtiden.

- De resurser som vi på jorden bränner av under ett år har det tagit naturen en miljon år att skapa, underströk Hedberg.

Den röda tråden i hans föredrag var helt klart att vi måste visa respekt för framtiden genom att begränsa växthuseffekten.

Tisdagens föreläsning var ett samarbete mellan Swedish Weather Center, Naturvårdsverket och Lorensbergaskolan.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons