Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi måste ta obekväma beslut"

Annons

För att stärka kommunens ekonomi kan det bli nödvändigt att inför 2004 höja många avgifter. Främst inom äldreomsorgen, förklarar Stål.

- Dagisavgifterna är också rätt låga i dag men dessa avgifter ska vi nog försöka hålla kvar på samma nivå.

Kommunens budget omsluter i år drygt en miljard kronor (1 000 miljoner) och inför 2004 måste det tas fram besparingsförslag på sammanlagt cirka 30 miljoner.

Några större nedskärningar har inte gjorts i Ludvika kommun på senare år och Stål menar att politikerna står inför en delvis ny situation.

- Det blir tuffa tag i budgetdiskussionerna och vi politiker kommer att tvingas ta en del obekväma beslut, säger han.

I vilka sektorer det kan bli nedskärningar vill han inte gå in på. Men kommunalrådet medger utan omsvep att kommunen kommer att ha färre anställda om ett år.

- Uppsägningar? Det vågar jag inte säga något om nu. Men vi har stor personalomsättning och i flera år har det varit så att vi försökt effektivisera. Har det slutat tio personer i skolan så har vi nyanställt fem, säger Stål som ett exempel.

Han utesluter inte att den pågående omfattande utredningen om skolornas framtid kan leda till att det beslutas om nedläggning av någon skola under nästa år.

Landstinget har redan aviserat att skatten höjs med 80 öre nästa år. Och många kommuner planerar också för skattehöjningar. Kommunledningen i Falun har deklarerat att skatten höjs med 50 öre. Kan det bli höjd skatt även i Ludvika?

- Man ska aldrig säga att något är uteslutet. Men nästa år måste vi klara det här utan skattehöjningar. Sedan får vi se var vi hamnar i ett längre perspektiv, förklarar Roger Stål.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons