Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste ta ansvar för demokratin

Annons

Demokrati betyder som bekant folkstyre och för mig som övertygad socialist innebär demokratibegreppet att vi tillsammans bestämmer över vår vardag och framtid.

Demokrati har enligt min mening blivit ett slit och slängord utan egentlig praktisk betydelse. Alla är ju demokrater, gubevars.

Demokratibegreppet har över tiden förvanskats och förvrängts och blivit någon sorts mänsklig rättighet utan förpliktelser och som kan användas att slå folkvalda i huvudet med när besluten inte passar just mina/dina syften.

Ska man då inte få protestera när man tycker något är åt helvete? Självklart, men i varje protest och anklagelse finns ett uppdrag riktat mot dig själv. Är du beredd att ta dig an det uppdraget, eller nöjer du dig med att vara en "besserwisser" eller "gnölpelle" som syrligt och tillbakalutat kommenterar förslag eller redan tagna beslut.

Har vi då demokrati i Sverige? Nej, det är klart att vi inte har. Däremot har vi byggstenar till ett demokratiskt samhälle som vi tillsammans kan bygga vidare på, mot en utvecklad och verklig demokrati där alla känner ansvar och delaktighet. Först då kan vi övergå från att vara offer för omständigheterna till att bli stolta demokrater och samhällsmedborgare. Demokrati är alltså något som man måste producera varje dag och inte en tävling som avslutas med stor final vart fjärde år med politiska val.

Med det vill jag säga att både det upplevda och det praktiska demokratibegreppet obevekligen hamnar i socialismens famn. Utan socialism ingen egentlig demokrati ! Den demokratiska kungstanken är ju alla människors lika värde, och det leder oss helt följdriktigt in på socialismens idéer om jämlikhet och ett klasslöst samhälle.

Jag förstår att det nu börjar bli riktigt otäckt för en del borgerliga "demokrater" som redan nu tycker att den representativa politiska demokratin inskränker på individens "rättigheter".

Och du som både har villa, mossrivare, aktieportfölj, och röstade på folkpartiet i senaste valet, skulle inte du vara demokrat ? Nja, möjligtvis en vilsen och förledd sådan.

Vägen till ett demokratiskt samhälle går över ett öppet solidariskt sinnelag, där beslutanderätten och ansvaret över våra livsbetingelser på allvar, på riktigt och i verkligheten delas av oss alla. Det vore naturligtvis naivt av mig att tro att egoismen och "revirpinkandet" skulle upphöra efter några rader i tidningen, och att vi alla skulle ta varandras händer och sjunga internationalen. Jag vill bara med dessa rader säga att ett annat samhälle är möjligt, men bara om vi törs och vill.

Vi syns på Första maj, eller hur ?

Leif Lindström,

vänsterpartist,

demokrat

Mer läsning

Annons