Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi måste se det som en kronisk sjukdom"

Annons

Ungefär en halv miljon människor i Sverige lider av fetma. Antalet har nästan fördubblats under de senaste 20 åren.

- I racerfart håller det på att gå käpprätt åt skogen. Det är en global katastrof vi står inför, säger professor Stephan Rössner, som i går gästade Dalarna.

Rössner är professor vid Karolinska sjukhusets överviktsenhet. Han ligger bakom den SBU-rapport som tagits fram om övervikt och fetma.

- Det här är något som sveper över hela världen. I Sydostasien håller man med rasande tempo på att göra de misstag som vi gjort under en längre tid.

Han pekade på en enorm överproduktion på billig fet mat, och det faktum att barn och unga häller i sig allt större mängder socker i form av läsk. Portionsstorleken blir allt större.

Vilket inte alls går ihop med våra gener.

- Våra stenåldersgener är anpassade för att vi ska gå tre mil om dagen för att samla rötter och smådjur som vi kan stoppa i oss.

Nu stoppar vi i stället i oss betydligt mer, och rör oss inte alls på samma sätt som förr. Det leder till en energiinfarkt.

Ur ett globalt perspektiv var Rössner inte speciellt hoppfull.

- Många metoder har testats, med en del resultat. Problemet är att de flesta som gått ned, går upp igen när ett projekt anslutas.

SBU konstaterar också att de stora försök som gjorts inte lett till några stora långsiktiga resultat. Nya strategier måste till.

Det finns ärftliga faktorer som spelar in när det gäller fetma.

- Men man kan inte bli fet utan att stoppa i sig mat, konstaterar Rössner.

Det handlar om kost, motion och att ändra beteende.

- Vi måste se det som en kronisk sjukdom som kräver långsiktighet. Ingen vill vara fet. Vi måste stävja våra fördomar mot feta. Jag tror man måste börja i det lilla formatet, att jobba mycket med barn, ta små lokala initiativ. Men gör man något bör man göra det långsiktigt.

Ett bra råd, enligt professor Rössner:

- Säg till era barn: Gå ut och lek!

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons