Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi måste marknadsföra Insjön bättre"

Annons

Boendemiljön är inte lika attraktiv i Insjön som i centrala Leksand. Det konstaterar kommunalråd Bo Pettersson, c, som vill veta vad som ska till för att locka inflyttade till Insjön likväl som till Noret.

Intresseföreningens ordförande Lena Eklund ger ett antal tänkbara svar, men vill ändå inte påstå att Insjön är ett dåligt boendealternativ.

- Tvärtom, säger hon. I Insjön finns en tillåtande atmosfär mot nya människor till skillnad mot i många andra dalabyar. Företags-klimatet är mycket positivt och kreativiteten stor. Och så har vi ju närheten till skogen...

Enligt Lena Eklund handlar det snarare om att Insjön, Insjöborna och för den delen också Leksands kommun genom åren varit för dåliga på att marknadsföra Insjön som ett bra boendealternativ.

Inom Insjöns intresseförening arbetar hon och ett antal bybor aktivt med flera byutvecklingsfrågor, bland annat badplatsen Ålbyns framtid och vad som ska hända med gamla småskolan, gamla brandstationen och det rivningshotade hyreshuset på Boställesvägen 8.

- Just boendemiljön har vi inte hunnit igång med riktigt, men enligt en enkät bland byborna så är "ett renare och snyggare Insjön" en angelägenhet, förklarar hon och fortsätter:

- Det har ju till exempel satsats enormt på Noret genom åren och just ingenting på Insjöns utseende. Vi vill ha fina promenadvägar och en bättre trafiksituation - men det arbetet pågår ju också.

Även om många anser att det yttre är viktigt så tror Lena Eklund att bättre kommunikationer till Leksand, men också till Borlänge och Falun är än viktigare faktorer för att höja Insjöns attraktionskraft.

- Det är ett evigt skjutsande, och som det är i dag så bara måste man ha bil om man ska bo här, säger hon.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons