Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi måste lägga ned"

Annons

- Jag har respekt för föräldrarna och deras engagemang och det är möjligt att jag i deras situation hade agerat likadant. Men som ansvarigt kommunalråd ser jag inga ekonomiska möjligheter att ändra skolplanen. Då barnantalet sjunker, neråt 50 barn om året i södra kommundelen, så finns det inte längre utrymme för att ha alla skolor kvar. Vi kan inte ha sju barn i klasserna, säger kommunalrådet Kurt Podgorski (s).

När det gäller föräldrarnas planer på att försöka starta friskola i Kyrkskolan är beskedet lika beskt och föräldrarna kan inte räkna med någon draghjälp från den politiska majoriteten:

- Vi måste lägga ner Kyrkskolan för att spara pengar. Det finns liksom inte utrymme för att ge skolpeng till en friskola, för då måste vi i alla fall spara 1-1,5 miljon kronor ytterligare. Dessutom tvivlar jag på att missnöje med politiska beslut är någon bra grund för att starta friskola. Och när det gäller själva skolhuset så är det klart att det ska bjudas ut på den öppna marknaden och säljas till högstbjudande, en fri-skola kan inte räkna med någon förtur, säger Podgorski.

Vänsterns kommunalråd Lena Olsson bekräftar att vänstern delar uppfattningen både om nedläggning av Kyrkskolan och den njugga inställningen till friskola.

- När det gäller att behålla skolor så prioriterar vi de faktiska byskolorna, de som ligger en bit bort från de större samhällena, det vill säga Rörbäcksnäs, Malungsfors, Yttermalung och Öje, säger Lena Olsson.

Kritiken mot att kommunen i samband med nedläggningen av Kyrkskolan ska hyra barackmoduler för att kunna ta emot tillskottet av elever i Blomsterbäcksskolan avfärdas också av vänstermajoriteten.

- Som det ser ut i dag blir det en bra lösning. Om elevantalet fortsätter att var lågt så kan vi klara oss med att hyra modulerna några år framöver och sedan behövs de inte längre. Det blir billigare än om vi skulle kosta på något dyrt bygge och jag vet att modulerna kommer att fungera utmärkt. Det är ju inga gamla, urblekta baracker som man kan tro då man lyssnar på kritikerna utan anpassade lokaler för skolverksamhet, säger Kurt Podgorski.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons