Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi måste gå samman"

Annons

- Vi måste hitta nya former för samarbete inom kommunens föreningar annars finns risken att många helt enkelt tvingas lägga ned sina verksamheter, säger Håkan Larsson som leder Projekt Föreningssamverkan.

De kommunala bidragen till föreningslivet sänktes inför det här året med omkring 600 000 kronor, pengar som de nu uppemot 100 föreningarna nu måste försöka att hitta på annat håll.

- Det finns massor av möjligheter att ordna med aktiviteter som kan ge en slant till föreningarna men många föreningar tycker att de är för små för att kunna ta åt sig sådana uppdrag, säger Håkan.

Han nämner exempelvis att om Vansbrosimningen, Pepes Cup och Vilda Vansbro Veckan satsade på en gemensam marknadsföring skulle det ge stora möjligheter till kringaktiviteter där föreningslivet har möjlighet att tjäna stora pengar.

- I dag är det i stort sett bara VAIK fotboll och Äppelbo AIK som arbetar runt Pepes Cup och det är svårt att få ihop tillräckligt med folk för att klara evenemanget. Här skulle flera mindre föreningar kunna gå samman och dela på några av arbetsuppgifterna, säger Håkan.

Mest kostnadskrävande är ändå idrottsföreningarna.

- Klarar vi av att ha fem fotbollsföreningar eller skidklubbar i framtiden? Kanske måste vi börja inse att vi måste gå samman. Exempelvis måste vi kanske enas om en längdskidanläggning där resurserna satsas och kanske måste vi på sikt enas kring ett högklassigt seniorlag i fotboll, säger Håkan.

Han tror också att någon form av ett föreningarnas hus skulle kunna vara till stor hjälp för föreningarna.

- Det kanske går att ha någon eller några personer som sköter administrationen för många föreningar. Om vi har 100 föreningar så går det i dag åt lika många till att sköta pappersjobbet, personer som i så fall frigörs till andra arbetsuppgifter, säger Håkan.

För att kanske kunna komma tillrätta med problemen har en grupp bestående av Håkan, Olle Emanuelsson från kommunen och Mikael Lundström från utvecklingsenheten kallat alla föreningar till en träff i Medborgarhusets Pelarsal på lördag klockan 13.00.

- Jag hoppas att så många föreningar som möjligt skickar någon representant. Tanken är att vi ska ha en helt förutsättningslös diskussion som förhoppningsvis kan leda till något konkret så småningom, säger Håkan Larsson.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons