Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi måste få ett förbud"

Annons

- Vi måste få till ett förbud. Men vi får nog nöta i några år innan vi får någon förändring, säger djurskyddsjuristen Helena Striwing i Vallmora utanför Falun.

Hon har förslag på hur en lagstiftning mot tidelag kan utformas.

Som expert på djurskyddsjuridik anlitas Helena Striwing för att utbilda poliser och åklagare i hela landet. Hon ger stöd i utredningar, skriver utlåtanden om lagtexters innebörd, och skriver böcker och artiklar om djuren som brottsoffer.

Hon har satt sig in i fenomenet tidelag, talat med veterinärer och psykiatrer. Hon har studerat domar i djurplågerimål som haft sexuell karaktär och läst förhör med förövare. En av dem fick hon tillfälle att tala direkt med.

- Man kan se att de ofta sysslar med verklighetsförvanskning. De hävdar att djuret tycker om det de gör, eller i alla fall inte far illa av det, säger Helena Striwing.

Men att djuren far illa är det ingen tvekan om, menar hon.

De fall av sexuella övergrepp som är kända i Sverige har utförts på lantbruksdjur som kor och hästar. I flera fall har då föremål tvingats in i djurens könsorgan eller analöppningar. Sådana fall tros också ha förekommit i Dalarna, men utan att någon kunnat har kunnat pekas ut som gärningsman. Några kända fall av sexuella övergrepp på husdjur som katter och hundar finns inte i Dalarna.

- Tidelag är ett ganska sällsynt fenomen, men det förekommer säkert mer än vi tror. Övergrepp på husdjur avslöjas inte lika lätt eftersom det sker i hemmen, säger Helena Striwing.

Hon efterlyser en lagstiftning som skyddar djuren från människors sexuella övergrepp. En lagstiftning utöver det förbud som finns mot djurplågeri.

Vare sig djuren får synliga skador eller inte av sexuella övergrepp, så utsätts de för ett psykiskt lidande, menar Helena Striwing.

- Men ett förbud mot tidelag räcker inte. Vi måste tänka ett steg längre och ha en annan juridisk lösning. En legal definition. Slå fast att när de förgriper sig på djuren så ska djuren alltid, alltid ha varit utsatta för lidande. Det man skulle vinna med det är att slippa resonemanget att djuren tycker om det, säger Helena Striwing.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons