Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Vi måste börja förhandla i kronor

Annons

Måndagen började Iris Rustas Carlsson med att besöka två arbetsplatser där medlemmarna uttryckte sin besvikelse över det nya avtalet.

- Jag förstår medlemmarna, säger hon. Vi måste börja förhandla i kronor, inte i procent. De allra flesta tjänar mellan 13 000 och 16 000 kronor i månaden. Inte som många tror mellan 19 000 och 20 000 kronor, säger Iris Rustas Carlsson.

Hon hade hellre sett att Kommunal i ett tidigare skede använt kollektivtrafiken som strejkvapen.

- Då hade det gått snabbare. Vi borde också tagit ut parkarbetarna, medlemmar som skött gräs, planterat blommor och städat. Då hade det säkerligen blivit annorlunda. Ledningen för Kommunal gav upp för lätt. Man borde agerat tuffare.

Iris Rustas Carlsson befarar att avtalsuppgörelsen får till konsekvens att yngre inte söker sig till vården.

- Nej, lönen är för låg. Unga söker till andra utbildningar för att så småningom få bättre lön. Det ger bättre ekonomiskt utbyte att arbeta med maskiner än att vårda människor. Det är något som på sikt kan bli förödande.

Iris Rustas Carlsson tror inte att många medlemmar i besvikelse lämnar Kommunal. Hon tror inte heller att brandmännen lämnar Kommunal och bildar eget.

- Vi måste gemensamt arbete i en facklig organisation. Eftersom det inte finns något tak i avtalet blir det nu upp till våra lokala politiker att bekänna färg. I de två senaste valrörelserna har partierna talat sig varm för vård och omsorg.

- Nu kan de i den lokala avtalsrörelsen visa att de menar allvar med sitt resonemang om att vårdarbetet betyder mycket i en kommun, säger Iris Rustas Carlsson. Kan kommunerna höja politikerarvodet upp till 27 procent bör det också finnas utrymme för att höja ersättningarna för de vårdanställda.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons